Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić razgovarala sa mamama: Premijerka obećala da će razmotriti zahteve

  Predstavnice Udruženja Centar za mame, Bebac.com, Srbija u pokretu i Roditelj razgovarale su danas sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva za rad o zahtevima koje su ranije iznele, a odnose se na to da izmenjeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom bude pravedniji za zene koje rade i planiraju potomstvo.

  Ta četiri udruženja, između ostalog, u peticiji“ Bravo za mame“ zatražila su pravedniji obračun plata za porodilje u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, tako da nijedna žena nema manju naknadu od minimalca.

  Smatraju  da nijedna žena tokom porodiljskog odustva i nege deteta godinu dana, kad prima nadoknadu ona ne bi smela da bude niža od republičkog minimalca i da obračunski period treba da obuhvata 12 meseci, umesto sadašnjih 18.

  Ističu da izmene tog zakona moraju da omoguće da mame preduzetnice imaju ista prava koja ostale zaposlene mame, kao I da obračun naknade zarada za one koje imaju veća primanja od tri prosečne plate, a kojih nema mnogo u Srbiji, takođe bude pravedniji.

  U video obraćanju na Fejsbuk profilu nakon sastanka istakle su da su zadovoljne time što ih je premijerka saslušala i obećala da će detaljnije razmotriti njihove zahteve i finansijske aspekte tog zakona.

  Jovana Ružičić iz Centra za mame rekla je da su na sastanku pored premijerke prisustvovali i predstavnici Ministarstva za rad koji su takođe izneli proračune u vezi ovog zakona.

  “Srećni smo da su nas čuli, nadamo se da će uvažiti naše predloge I uverevamo sve da nećemo ovde stati pa ćemo tako u narednih nekoliko sati početi sa našom novom akcijom kao podsećanje koliko je važno da se poštuju prava mama”, rekla je Ružičić.

  Ana Babović iz Udruđenja “Srbija u pokretu” rekla je da je važno to što je premijerka “i sama prepoznala nepravdu sa kojom se suočavaju mame preduzetnice, ali I one koje imaju primanja veća od tri prosečne plate”.

  “Prepoznato je da nije fer da žene koje plaćaju poreze I doprinose za pet plata dobijaju tri. Premijerka nam je obećala da će nastaviti da razmatra finansijske efekte ovog zakona pa se nadamo da će prepoznati da je važno da radne mame budu podržane tokom porodiljskog jer je to način da podržimo natalitet u Srbiji” rekla je Babović.

  I predstavnice ostala dva udruženja takođe su ukazale da su stekle utisak da je premijerka razumela šta su glavni problemi na koje ukazuju.

  “Tražimo da se poštuju radna prava zaposlenih žena koje žele da se ostvare kao majke” poručile su u video poruci predstavnice udruženja.

  Udruženja i 11.000 građana: Pravedniji OBRAČUN PLATA za porodilje

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE