Brnabić prvo najavila vakcinu krajem 2021., sada kaže - do NOVE GODINE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić prvo najavila vakcinu krajem 2021., sada kaže – do NOVE GODINE

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija biti “jedna od prvih zemalja” koja će dobiti vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da se isporuka prvih doza očekuje do kraja godine.

  Izražavajući zahvalnost Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je sinoć dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine, premijerka je navela da se sada samo čeka “od partnera” iz te kompanije datum prve isporuke.

  “Pored toga razgovaramo, i u ovom trenutku imamo potpisane ugovore sa kineskim Sinofarmom i sa ruskim Gamalej institutom za vakcinu Sputnjik V”, rekla je premijerka novinarima u Kragujevcu.

  Dodala je da Srbija razgovara sa “partnerima” iz EU da i sve zemlje Zapadnog Balkana dobiju vakcinu preko mehanizama Unije.

  Podsetimo, Brnabić je nedavno razgovarala sa proizvođačem vakcina koja bi trebalo da bude registrovana u Evropskoj uniji, i proizvođač joj je tom prilikom rekao da Srbija može da dobije vakcinu u četvrtom kvartalu 2021. godine, a da su do tada sve količine prodate.

  “Nabavka vakcina je skup proces. Za sve vakcine, bilateralno ili kroz međunarodne mehanizme, kao što je Kovaks, avansno morate da platite da stanete u taj red. Da izdvojite iz budžeta koji je već iscrpljen. Ako ne možete, vi ne stajete u red, što znači da nemate vakcinu tokom 2021. godine”, rekla je tada premijerka.

  Lončar: Vakcina u ponedeljak ili utorak

  S druge strane, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar zna tačan dan dolaska vakcine. Kako je izjavio danas u Novom Sadu, prve doze vakcine kompanije „Fajzer“ stići će u Srbiju u ponedeljak ili utorak, i to u prvoj tranši nešto manje od 5.000 doza, a primiće ih korisnici staračkih domova.

  Lončar je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije i da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

  To je veliki uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine, rekao je ministar.

  On je izrazio nadu da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu, uz napomenu da će vakcinacija biti besplatna.

  Prema njegovim rečima, Srbija je među prvima dobila vakcine jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa kompanijom „Fajzer“.

  Izvor: BIZlife, Beta

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE