Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Građani će živeti bolje iduće godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svi segmentima a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti i to na ispod deset odsto.

  Ona je za Radio televiziju Srbije rekla i da svi građani „vide napredak“ u svakom segmentu društvu kao i, kako je rekla, „rezulate teških mera fiskalne konsolidacije iz 2014. i rezultate napornog rada „i moje i prethodne vlade“.

  Brnabić je rekla i da je stopa nezaposlenosti koja sada iznosi oko 12 odsto i dalje visoka i da je namera Vlade da iduće godine bude na jednocifrenom nivou.

  Dodala  je i da je ove godine najniža cena rada povećana za deset odsto a da će od 1. januara naredne godine i neoporezivi deo zarada biti povećan na 15.000 dinara, sa sadašnjih 11.790.

  Digitalizacija itekako važna za poljoprivredu

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je aktuelna vlada učinila mnogo za poljoprivredu, da je usepla da dobije zelno svetlo za EU fondove, a i povoljan kredit zahvaljujući kome će u naredne dve godine sedam do osam odsto poljoprivrednog zemljišta biti pod sistemom za navodnjavanje.

  Brnabić je gostujući na RTS navela da su subvencije za poljoprivredu značajno povećane i da je Vlada uspela zahvaljujući fondovima EU da obezbedi 175 miliona evra, što nije urađeno ni 2008, ni 2009. godine …

  Prema njenim rečima, digitalizacija je itekako povezana sa poljoprivedom i doneće veliku korist poljoprivrednim proizvođačima jer već danas besplatno mogu da koriste satelitske podatke.

  Na osnovu tih podataka moći će da znaju koliko im je zemlja plodna, šta je najbolje da se sadi na toj zemlji, koji su problemi sa usevima, i samim tim da poboljšaju prihod i kvalitet.

  Brnabić je navela da je u Srbiji do prošle godine tri odsto zemljišta bilo pod sistemom za navodnjavanje što je, kako je dodala, veliki pokazatelj koliko se ranije ulagalo u infrastrukturu, enegetiku, puteve, koridore, poljoprivredu ….

  „Od Emirata smo dobili kredite pod kamatom od dva odsto, uz grejs period na pet godina. Zahvaljujći tome ministar poljoprivrede pušta sisteme za navodnjavanje. U naredne dve godine imaćemo između sedam i ostao zemljista pod sistemom za navodnjavanje što je malo, ali je više nego što smo imali“, rekla je ona.

  Premijerka je navela da država neće subvencionisati malinare, da im neće garantovati cene, ali da će im pomoći da naprave zadruge i hladnjače kako ne bi bili zavisni od bilo koga. Dodala je da je tako država pomogla pčelarima, koji sad sami prave farbiku meda.

  Svako ko hoće da ima subvencije mora da izgradi svoj biznis, poručila je premijerka i dodala da malinari moraju da izađu na tržište i da se bore, a da je na državi da obezbedi da ono bude fer.

  Od budućeg koncesionara odmah 350 do 450 miliona evra za beogradski aerodrom

  Premijerka Ana Brnabić večeras je ocenila da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ mogao da u državni budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

  Ona za Radio televizju Srbije rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budi koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

  Brnabić je navela i da je poslovanje Er Srbije bilo ključno i da za aerodrom Nikola Tesla bude pet kvalitetnih ponuđača za koncesiju

  Ona je dodala i da Er Srbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imdž Srbije.

  Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponuđača preda obavezujuću ponudu.

  U nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i međunarodne finansijske institucije, rekla je ranije Brnabić.

  Kvalifikovani ponuđači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments kao i indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna.

  To su i francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

  Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su 10. februara 2017. godine.

  Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

  Izvor: Beta

  Foto: RTS screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE