Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bolovanja i otkazi: Sindikati pominju mobing, a poslodavci moral

  Sindikati i poslodavci različito vide nove propise koji bi trebalo da spreče odlaske na bolovanje i kada za to nema potrebe. Jedni pominju mobing, a druge moral.

  Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da je predlog zakona koji sadrži mogućnost da radnik dobije otkaz zbog takozvanog lažnog bolovanja predstavlja mobing prema zaposlenima i još jedan način da se zaplaše radnici, prenosi N1.

  Prema pisanju medija, Privredna komora Srbije predlagač je zakona kojim bi, zbog takozvanog lažnog bolovanja, poslodavac mogao da uruči otkaz radniku.

  „Prelodg nije ništa novo, mi smo još 2014. bili pod napadom organizacija poslodavaca, oni su hteli još tada da ugrade u zakon o radu. Zakon je već dosta restriktivan i sada poslodavac može da kontroliše radnika, da se to proveri preko nadležnih organa. Ovo je još jedan pokušaj da se zaplaše radnici, mobing prema zaposlenima, ne znam u kom obliku će doći kao predlog, dovodi se u sumnju i naš zdravstveni sistem, lekari koji daju bolovanje, ako budu zastrašili radnike i oni budu dolazili bolesni, ne vidim koja je tu korist za poslodavca. On mora da ima odmornog čoveka. Radnik može da bude i psihički opterećan pa da ode na bolovanje. Komora ne treba da se bavi time“, smatra Zoran Mihajlović.

  „U izveštaju o bolovanju piše da li je grip ili nazeb. Mi se u Uniji poslodavaca zalažemo da poslodavac ima toleranciju, da shvati da njegov posao zavisi od zaposlenih, da odnos mora da bude harmoničan, a sve odnose mimo morala treba sankcionisati“, poručuje Nebojša Atanacković.

   On kaže da je ovaj predlog je potekao kada su Kinezi došli u Železaru, jer im je, navodi, zasmetlo što su radnici na bolovanju.

  „Ukoliko je više od 10 odsto radnika na bolovanju, poslodavac može da prekontroliše i podeli otkaze. Ali, pitanje je u kakvim uslovima rade ljudi, da li je bezbednost na zadovoljavajućem nivou, Privredna komora nije dala odgovore na ta pitanja“, rekao je on.

  Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da u našem zakonu o radu već postoje neke mere koje pokušavaju da spreče lažna bolovanja. Atancković smatra da niko ne može da podrži nešto što je prevara i nije legalno.

  „Lažno bolovanje je šteta za poslodavca, ako ode veći broj zaposlenih pada produktivnost. Ovo potiče od toga što bolovanja nisu česta u zemljama odakle ti poslodavci dolaze. Čini mi se da je sve manje takvih bolovanja, odgovornost je i na zdravstvenom sistemu, šteta koja se čini time što neko ne ide na posao je velika, treba ići na moralni stav i to je stvar koja će vremenom da iščezne“, kaže Atanacković.

  Govoreći o bolovanjima, Mihajlović kaže da zna primer da radnici koriste svoje dane od godišnjeg odmora,  umesto da  idu na bolovanje.

  „Zakon o radu nije doneo samo mogućnost da se kontroliše bolovanje, već se i prosečna plata računa na celokupnu godinu, njemu pada i regres za godišnji odmor ako je na bolovanju. Zakon je destimulisao zaposlene da idu na bolovanje, nema razloga da neko zloupotrebi“, kaže Mihajlović.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE