Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogoljub Pejčić

  Podrška mozgu

  Piše: Bogoljub Pejčić, fitnes stručnjak

  I ptice na grani znaju da nam redovna fizička aktivnost, izbalansirana ishrana i kvalitetan san mogu poboljšati kognitivne sposobnosti. Ali šta još?

  Razbijena je predrasuda o suplementaciji kao hemikaliji koja se prodaje u glomaznim kantama fluoroscentnih boja i nalazi put do mišića momaka kojima je jako stalo da budu krupni.

  Ako ništa drugo, nalet virusnih infekcija i koronavirusa ekspanzivno je uticao na popularizaciju zdravstvene suplementacije, dok je sportska suplementacija nešto što se podrazumeva u profesionalnim okvirima.

  Kada je reč o biznisu, imajući u vidu ponašanje naprednih društava, korišćenje suplementacije doživljava se kao sredstvo za duže trajanje, što je poslovna vrednost sama po sebi.

  Bogoljub Pejčić, fitnes stručnjak

  Bogoljub Pejčić, fitnes stručnjak

  Suplementi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti

  Istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrients” imalo je cilj da utvrdi da li određeni dodaci prehrani mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti kod mladih, zdravih i poslovnih osoba. Ti dodaci su: ginko biloba, ženšen, flavonoidi, omega-3, prebiotici tirozin.

  Najbolji rezultat pokazao je tirozin, aminokiselina. On bi mogao da se koristi za ublažavanje stresa, koji utiče na kognitivne i psihomotorne sposobnosti.

  Nutrijenti za poslovne dame

  U istraživanju u kom su učestvovale žene izložene stresu na poslu primenjivano je redovno vežbanje, ali i konzumiranje nutrijenata. Među njima su: omega-3 masne kiseline, ginko biloba, fosfatidil-serin, vitamin E, folna kiselina i vitamin B12.

  Rezultati su pokazali da nutrijenti mogu da proizvedu slična poboljšanja u kognitivnim funkcijama kao i aerobno vežbanje. Ideja da nutrijenti mogu da ublaže i posledice nedostatka vežbanja ohrabrujuća je za osobe izložene stresu na poslu i sedentarnom načinu života.

   

   

  Drugo ispitivanje obuhvatalo je 2332 osobe koje su na rukovodećim i odgovornim mestima u kompaniji. Pratio se njihov unos cinka, gvožđa, bakra i selena. Pronađena je veza između niskog nivoa pomenutih sastojaka i slabih kognitivnih sposobnosti.

  L-teanin protiv anksioznosti i stresa

  Ova prirodna aminokiselina nalazi se u zelenom čaju i ima potencijal za poboljšanje mentalnih performansi, posebno u kombinaciji sa kofeinom, piše „Web MD”. On je koristan i kada je reč o kvalitetu sna.

  Bolje pamćenje

  Studija objavljena u jednom od najcenjenijih časopisa o ishrani i suplementaciji – „Nutritional Neuroscience” – bavila se kombinacijom bakope, ženšena i ekstrakta kafe. U odnosu na one koji su uzimali placebo, grupa ispitanika koja je konzumirala pomenute suplemente postigla je bolju radnu memoriju, odnosno radno pamćenje.

  Svest

  Moderan biznis zahteva stalni napredak i veliki je pritisak na ljudima. Za redovnu ishranu „nemaju vremena”, preskaču obroke, gube apetit i u konstantnom su deficitu nutrijenata. Zbog toga su nam suplementi u ishrani veoma važni i ne treba ih izbegavati.

  Naravno, svi smo različiti i za svakoga je plan suplementacije (kao i ishrane) drugačiji, stoga se pre bilo kakve konzumacije suplemenata treba konsultovati sa stručnim licem. Svaka supstanca može biti i otrov i lek. Ono što zasigurno nema nikakve loše efekte jeste preventiva. Zato treba misliti o njoj. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE