Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, štednja, bogatstvo 3 bank

  ,,Štednja ne donosi bogatstvo“: Self-made milioneri o tome kako upravljati novcem

  Milioneri koji su sami stekli bogatstvo kažu da „štednja neće doneti bogatstvo“. Ako biti bogat znači imati mnogo novca, ušteda bi logično trebalo da vam pomogne da stignete do toga. Međutim, milioneri Barbara Korkoran i Grant Kardon nisu saglasni sa tim.

  „Jednostavno ne verujem u uštedu novca. Nikad nisam uštedeo ni novčiča celog života“, rekla je nedavno za CNBC Make It Korkoran, preduzetnik za nekretnine.

  Kardon, izvršni direktor Cardone Capitala i autor „The 10X Rule“ je saglasan sa time.

  „Štednja, štednja… Štednja vam neće doneti bogatstvo“, rekao je nedavno.

  Dakle, kako da izgradite bogatstvo? Trošite i ulažite, savetuju Korkoran i Kardon.

  Barbara Korkoran, preduzetnica

  Barbara Korkoran, preduzetnica (Screenshot YT Personal Finance Insider)

  „Tok novca je kralj“

  Možete razmišljati o uštedi novca kao da ga ,,parkirate“ i ostavite dok vam ne zatreba. Ali Korkoran i Kardon kažu da bi trebalo da se krećete sa svojim novcem ako želite da izgradite pravo bogatstvo.

  „Pravo bogatstvo je kroz ulaganje. Investirajte u stvari koje kreiraju novčani tok“, objasnio je Kardon svojim pratiocima u snimku objavljenom na Tviteru.

  Ulaganje može da bude zastrašujuće zbog potencijalnog gubitka novca. Kardone je istakao da bi vas strah mogao sprečiti da povećate svoju neto vrednost. Prema njegovom mišljenju, umesto da štedite svoj novac i da se previše plašite da ga potrošite, trebalo bi ga uložite u sredstva koja će vam doneti više prihoda.

  „Gotovina nije kralj, nego je tok gotovine kralj“, napisao je Kardon 2018.

  Ulaganje u sebe ili svoj posao da biste povećali svoj prihod su odličan način za početak. On takođe preporučuje ulaganje u sredstva poput nekretnina koje proizvode novčani tok.

  Nekretnine

  Nekretnine, stanovi, stan (Freepik)

  Korkoran je otkrila da ju je trošenje novca na prave stvari – poput ulaganja u startapove i njenu firmu za nekretnine – učinilo i bogatijom i srećnijom.

  „Verovanje da novac donosi novac, ako ste voljni da ga podelite i potrošite, zaista funkcioniše, ili je barem meni sigurno uspelo. Stvarno verujem da ako potrošite novac, on će vam se vratiti“, kazala je.

  Ne dozvolite da vam strah stane na put

  Ni Korkoran ni Kardon nisu stigli tamo gde su danas strahujući od najgorih mogućih ishoda. U stvari, Korkoran je priznala da je bila pred bankrotom „peti put“ neposredno pre nego što je pomislila na ideju koja joj je donela milion dolara u jednom danu.

  Svoj uspeh pripisuje majci koja joj je rekla da ne brine o novcu.

  „To je gubljenje vremena“, rekla je.

  Kardon je rekao da su se njegovi roditelji plašili da investiraju jer su strahovali od gubitka novca.

  Grant Kordon

  Grant Kardon, self-made milioner (Screenshot YT Grant Cardone)

  „Nisu uzeli novac i iskoristili ga u investicije jer su se plašili gubitka novca“, dodao je on.

  To je razumljivo – mnogo ljudi je izgubilo zbog loših ulaganja. Ali berza se istorijski oporavila od svakog većeg pada, tako da ako investirate dugoročno, postoji velika šansa da ćete videti kako vaš novac raste.

  Jedan pametan i popularan način za početak je ulaganje u jeftine indeksne fondove. Ova investiciona sredstva prate referentni indeks poput S&P 500 ili Vanguard 500, i obično imaju manje naknada od fondova kojima se aktivno upravlja. To je jeftin i efikasan način da dobijete diversifikovan portfolio bez toliko rizika, kao i odabir pojedinačnih akcija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik, Screenshot YT Personal Finance Insider, Screenshot YT Grant Cardone

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE