Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogati Rusi našli NOVU DESTINACIJU za svoje milione

  Bogati Rusi pokušavaju da premeste deo svog bogatstva iz Evrope u Dubai kako bi zaštitili imovinu od strožeg talasa sankcija zapadnih zemalja prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, kazali su finansijski i pravni izvori agencije Reuters.

  Dubai, slobodno finansijsko i poslovno središte Zaliva, dugo je bio magnet za ultrabogataše širom sveta, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzme stranu između zapadnih saveznika i Moskve je Rusima signaliziralo da je njihov novac tamo siguran.

  visa i mastercard

  Rusija, milijarderi i blokade

  Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji su tokom godina produbili svoje veze s Rusijom, nisu se uskladili sa sankcijama koje su uvele zapadne zemlje, a njihova centralna banka do sada nije izdala ikakve smernice u tom smislu.

  “Sada je primetno da mnogi bogati Rusi nastoje da prebace imovinu u Dubai koja je do sada čuvana u Švajcarskoj ili Londonu – a gde su sankcionisani ruski pojedinci i organizacije”, kazao je neimenovani viši bankar u velikoj švajcarskoj privatnoj banci, a slično je potvrdio i advokat upoznat s tim aktivnostima ruskih bogataša.

  Advokat, koji ima kancelariju u Dubaiju, rekao je da je njegova kompanija dobila upite od ruskih subjekata o tome koliko brzo bi mogli premestiti “vrlo značajna sredstva” vredna stotine miliona dolara u arapsku državu.

  “UAE je dobar izbor – udaljen je nekoliko sati leta i nema regulacije koja zavisi od zapadnih sila”, rekao je stručnjak za upravljanje investicijama.

  Dubai

  Kancelarija za medije u Dubaiju, ministarstvo spoljnih poslova UAE i centralna banka nisu odmah odgovorili na upit o razmerima ruskih sredstava koja pristižu u Dubai poslednjih sedmica.

  Viši privatni bankar rekao je da su u nekim slučajevima ruski klijenti s računima u privatnim bankama otvarali račune u podružnici te iste banke u UAE. Drugi su otvarali račune u lokalnim bankama, dodao je bankar.

  Rusi, koji se kod kuće suočavaju s raspadom ekonomije, takođe žele svoj novac uložiti u investicije, uključujući nekretnine i kupovinu fondova koji ne otkrivaju podatke o vlasništvu, rekao je drugi finansijski izvor.

  Dubai, globalna turistička destinacija, dugo je bio popularan među Rusima, koji su bili među najvećim posetiocima emirata i kupcima nekretnina čak i pre rata, a sada su sankcije bacile njihovu ekonomiju i valutu u jako nezavidan položaj.

  Zbog zatvaranja Mekdonaldsa frižider jednog Rusa je HIT na internetu (FOTO)

  UAE su, kako podseća Reuters, 2018. uveli “zlatni” vizni program – koji odobrava 10-godišnji boravak investitorima i ekspertima iz raznih oblasti. Odluka UAE da se suzdrži na glasanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se osuđuje invazija, zajedno s zalivskim državnim fondovima koji su i dalje izloženi Rusiji, shvaćena je kao poruka bogatim Rusima da su dobrodošli, kao i njihov kapital, rekli su izvori.

  Nema naznaka da je rusko bogatstvo koje stiže u Dubai podložno zapadnim sankcijama. Međutim, bankari su rekli da postoji rizik narušavanja reputacije institucija koje primaju ruska sredstva jer multinacionalne kompanije širom sveta prekidaju veze s Moskvom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta;AP;Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE