BMW Biznis liga-Nikola Mehandžić: "Pol pozicija daje izvesnu prednost, ali nije presudna" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BMW Biznis liga-Nikola Mehandžić: “Pol pozicija daje izvesnu prednost, ali nije presudna” (VIDEO)

  Nikola Mehandžić, direktor poslovnog razvoja, Payoneer

  • Da li, po vašem mišljenju, dobar trening od prosečnog vozača može da napravi šampiona?

  Sigurno da dobar trening može unaprediti veštine i dovesti do takmičarske prilike, ali mislim da je to samo jedna komponenta u građenju liderske pozicije. Pored konstantnosti u vežbanju, šampioni se izdvajaju i kroz disciplinu, posvećenost i uživanje u onome što rade, bez obzira na uslove na putu.

  • Koliko često gledate u retrovizor (osvrćete se na prethodne poslovne odluke i poteze)? 

  Svako skretanje i preticanje je odluka koja zahteva retrospekciju, pa je pogled u retrovizore obavezan. Ovo je naročito bitno ako uzmemo u obzir brzinu promena u okruženju, gde je nedovoljno osloniti se isključivo na prethodno iskustvo. Trudim se da uvek imam širu sliku, a korišćenjem retrovizora nesumnjivo dobijamo podatke iz okruženja, bez kojih nema ni dobre odluke.

  • Vozači neretko imaju svojevrsne rituale pre početka trke. Imate li vi neki ritual pre važnog sastanka ili početka bitnog projekta? 

  Mislim da je pre svake trke bitno da znamo gde želimo da stignemo, može li naša mašina da odgovori zahtevima trke, kao i sa kime se takmičimo. Trudim se da pre važnog sastanka ili projekta to imam na umu, tako da je moj ritual, zapravo, priprema, koja podrazumeva definisanje ciljeva koje želim da ostvarim, analizu na koji način najbolje da odgovorim na postavljene zahteve, ali i upoznavanje sa konkurencijom.

  • Da li u biznisu nužno kao najbolji trku završi onaj koji ju je počeo sa pol pozicije?  

  Pol pozicija daje izvesnu prednost, ali nije presudna. Verujem da pratioci često imaju bolji uvid u greške koje vodeći prave i koje u pravom trenutku mogu pretvoriti u svoju prednost. Dodatno, neretko je i motivacija veća da se pretekne takmičar ispred i preuzme vodeća pozicija nego da se postojeća pozicija brani.

  • Šta je to što je zajedničko dobrom vozaču i dobrom menadžeru?

  Dobar vozač se ponaša odgovorno u vožnji, a pre svega vodi računa o bezbednosti saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Njegova uloga je da bude fokusiran, da prati sve promene i pravovremeno i adekvatno reaguje na njih. Poput dobrog vozača, dobar menadžer treba da prati svoje okruženje, da donosi informisane odluke, brine o svom timu i neguje odgovorno poslovanje koje će doprinositi razvoju društva.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE