BMW Biznis liga - Marija Pasuljević: "Nema uspeha bez rizika" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BMW Biznis liga – Marija Pasuljević: “Nema uspeha bez rizika” (VIDEO)

  Marija Pasuljević, Business Development Manager, Nordeus

  • Vozači Formule 1 ne bi mogli bez „pit-stopa”. Koliko je u poslu važno imati iskusne ljude u „pit-stopu”?

  To je od izuzetne važnosti, posebno ako govorimo o dugogodišnjem i kontinuiranom uspehu. Dobro organizovan tim i tim od poverenja osnova je ne samo za pobedu u trkama Formule 1 već i za svako uspešno poslovanje. I kao što Hamiltonov tim uvek radi na razvijanju strategija u „pit-stopu”, radi ostvarivanja što boljih rezultata, tako je i u biznisu krucijalna saradnja svih članova tima, konstantno usavršavanje i pravljenje strategija i planova kako bi uspeh bio zagarantovan.

  • Kako reagujete kada se pred vama nađe opasna krivina?

  Trudim se da, kako u vožnji, tako i u poslu, prethodno upoznam put kojim ću ići, kako bi se iznenađenja svela na minimum. A kada posle dobre pripreme i procene krenem planiranom stazom, dajem pun gas, precizno i sa taktikom. Opet, za takav poduhvat veoma je bitno da imaš fokus, koji će u rizičnim situacijama pomoći da reaguješ na vreme. Ipak, nema uspeha bez rizika, sve dok je taj rizik kontrolisan i predviđen.

  • Koliko je u pobedi važna brzina, a koliko strategija?

  Brzina i strategija su usko povezane i uslovljene jedna drugom. Ukoliko imate strategiju koju ne koristite u određenom roku, ona se više ne može nazvati strategijom. Brzina bez strategije je samo brzina. Strateška brzina je osnov današnjeg poslovanja, ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u doba sumanutog rasta digitalizacije. Svaka ozbiljna kompanija radi na razvoju strategije, kojom će se brzina kretanja firme i prilagođavanje trenutnim potrebama povećavati. Bez toga – neuspeh je zagarantovan.

  • Koliko često gledate u retrovizor (osvrćete se na prethodne poslovne odluke i poteze)?

  Kad je vožnja u pitanju, ponekad bacim pogled u retrovizor, kad idem u rikverc (smeh).
  U poslu, fokus bi prvenstveno trebalo da bude okrenut ka budućnosti, novim strategijama, potezima, ciljevima za sledeći veliki uspeh. Pogled unapred otvara nove mogućnosti i prilike, te je krucijalan za izbegavanje poslovnih zamki. Ipak, osvrt na prethodne odluke i poteze može biti izuzetno efikasan, što je slično korišćenju retrovizora tokom vožnje. Bez njega se ne može; ipak, ukoliko se previše koncentrišete na retrovizor, nećete imati mogućnost da vidite šta je ispred vas. Poenta je da iz svoje poslovne prošlosti izvučemo najviše za što bolju poslovnu budućnost. Uvek se trudim da učim iz svojih grešaka, bilo privatno, bilo to u biznisu, a kasnije te informacije koristim kako bih izbegla ponavljanje istih grešaka. Što bi rekao Voren Bafet: „U poslovnom svetu retrovizor je uvek jasniji nego vetrobran.”

  Šta je to što je zajedničko dobrom vozaču i dobrom menadžeru?

  Cilj, fokus, strategija i brzina su prve stvari koje mi padaju na pamet. Dobar vozač i dobar menadžer imaju mnogo više zajedničkog nego što bi se to na prvi pogled moglo reći. Baš kao što dobar vozač u saobraćaju ima čelične živce i ne mari za sirene i nervozu, tako i dobrog menadžera ne zanima mnogo šta drugi govore, već samo ono što može da bude važno za sâm proces poslovanja. Dobar vozač zna kako i kada da stisne kočnicu, ne ugrožavajući tako ostale učesnike u saobraćaju, što je opet očekivana karakteristika dobrog menadžera – proceni kada treba da pametno uspori tempo kako ne bi poremetio ostale članove tima. Opreznost i pažljivo posmatranje su još jedna zajednička tačka dobrog vozača i menadžera. Kao što vozač mora da otvori četvore oči i u potpunosti zna šta se dešava oko njega, tako i dobar menadžer treba da bude svestan svog okruženja. Takođe, dobar vozač, poput dobrog menadžera, ostavlja prostora za svakog učesnika u saobraćaju/timu. Dobri menadžeri i dobri vozači spremni su na neočekivane situacije, zbog čega uvek voze kontrolisanim tempom, radi lakšeg upravljanja neobičnim scenarijima.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE