Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blumberg: Srbija na „crnoj listi“ EU?

  Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na „crnu listu“ poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija.

  U nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se još 36 zemalja, među kojima su i pored Srbije i Jermenija, Kukova ostrva…, prenosi agencija Blumberg, navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.

  Radna grupa EU, koja je imala zadatak da izvrši analizu „ne-kooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja“ zaključila je da turske aktivnosti na rešavanju problema transparentnosti i ukidanja režima poreskih povlastica za sada „nisu dovoljne“, rekli su ljudi upoznati sa događanjem i poverljivim dokumentima, koja je video i Blumberg.

  Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na „crnu listu“ države koje se nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu.

  „Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je Blumberg imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis.“

  Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv ne-kooperativnih država, a uključivanje na „crnu listu“ može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija.

  Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta.

  Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE