Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blagi rast ukupnih kredita u avgustu u Srbiji

  Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju avgusta ove godine iznosili su oko 3.332 milijarde dinara, što je za 0,3 odsto više nego na kraju jula, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

  Pozajmice privrede bile su 1.858 milijardi dinara i za 0,2 odsto su veće nego u julu, a preduzetnika oko 71,4 milijarde dinara, što je smanjenje od 0,6 odsto.

  Dug stanovništva bankama uvećan je 0,6 odsto, na oko 1.403 milijarde dinara.

  Koji krediti su zabeležili rast?

  Među kreditima stanovništva, gotovinski zajmovi su imali rast od 0,4 odsto, potrošački su smanjeni 0,2 odsto, koliko i zajmovi za refinansiranje, poljoprivredni krediti su smanjeni 0,9 odsto, a stambeni uvećani 1,2 odsto.

  U kašnjenju otplate na kraju avgusta bilo je 2,8 ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u julu.

  Pooštravanje monetarnih uslova

  Inače, izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 3,5 procenata.

  U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 2,5 odsto i stopa na kreditne olakšice na 4,5 odsto, saopšteno je juče.

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije nastavio je da pooštrava monetarne uslove, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, ne ugrožavajući pritom dalji rast privredne aktivnosti.

  Izvršni odbor je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova“, navodi se u saopštenju NBS.

  Kamate još rastu: NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 3, 5%

  Ekonomista za BIZLife: Zbog obuzdavanja“inflacione aždaje“ VEĆE RATE za kredite u evrima

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE