Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Srbija UVEĆALA devizne rezerve

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta ove godine iznosile su 15 milijardi i 875,6 miliona evra i bile su za 852,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

  Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,13 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 796,7 miliona evra.

  Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 430 miliona evra) i priliva po osnovu prodaje državnih deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 336,6 miliona evra.

  Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39,2 miliona evra, po osnovu donacija 36,9 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 22,9 miliona evra).

  Efekat tržišnih faktora negativan

  Efekat tržišnih faktora u avgustu bio je negativan u neto iznosu od 12,9 miliona evra. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 896,3 miliona evra i bio je za 167,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

  Novac (Pixabay)

  U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,2 milijarde evra.

  Vrednost dinara prema evru u avgustu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 905 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

  Kamate još rastu: NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 3, 5%

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE