Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dinar, nbs, dinarski krediti

  BIZLife vodič za frilensere: Odgovori na 6 KLJUČNIH PITANJA o pozivu PU da se prijavi prihod

  Aktuelni poziv Poreske uprave Srbije fizičkim licima koji prihode ostvaruju u inostranstvu a žive u Srbiji, uključujući jutjubere, influensere, onlajn predavače stranih jezika i ostale, da samoinicijativno obračunaju porez i doprinose, te da izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost, uznemirila je na hiljade ovakvih lica širom zemlje.

  Poreska pozvala programere, influensere i rentijere da SAMOINICIJATIVNO prijave PRIHODE

  Ova tema izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama, gde su mišljenja o ovome veoma podeljena.

  S jedne strane je tabor onih koju pripadaju ovoj grupi fizičkih lica, ali plaćaju porez, dok su s druge strane oni koji se pozivaju na visoke državne funkcionere čije je izmirenje poreskih obaveza diskutabilno, zatim na SPC, a jedan od čestih argumenata je i zašto bi plaćali porez ako prihode ostvaruju u drugoj zemlji.

  Ono što je sigurno jeste da je prema Zakonu o porezu na dohodak građana Republike Srbije propisana obaveza da se oporezuje prihod iz inostranstva koji ostvaruju fizička lica. Drugim rečima, sva fizička lica koja imaju prihode iz inostranstva su obveznici poreza na dohodak građana. 

  Ipak, Poreska uprava Srbije do sada nije imala javne inicijative poput ove, već su to uglavnom bile sporadične inicijative ka fizičkim licima.

  O tome šta će ovo značiti za lica koja prihode ostvaruju u inostranstvu, koliki su porezi, kakve bi posledice mogli da snose, razgovarali smo sa Milanom Trbojevićem, osnivačem i vlasnikom “Knjigovodstva Knjiški moljac“.

  Da li PU ima kapacitet za to?

  Pitanje koje je mnoge “frilensere” juče zanimalo jeste da li Poreska uprava ima kapaciteta da sprovede ono što je napisala u javnom pozivu za plaćanje poreza.

  Kako Trbojević kaže za portal BIZlife, iako je moguće da Poreska uprava do sada nije imala kapacitet da sprovede ovakvo nešto, procesom digitalizacije i transformacije koju je već nekoliko godina sprovodila, oslobodila je dodatne resure. To znači, kako objašnjava, da će ovo pitanje moći intenzivnije da se kontroliše.

  Kako znaju za moje transakcije?

  Ukoliko je među građanima dolazilo do nerazumevanja načina na koji Poreska uprava ima izveštaj o bankovnim transakcijama, Trbojević podseća da su banke po Zakonu dužne da obaveštavaju PU, te da im prosleđuju podatke o uplatama na račune fizičkih lica.

  “Sve uplate su bruto prihod i odatle se mogu utvrditi sve poreske obaveze”, kaže on.

  A šta ako je poklon?

  Usled masovnog lošeg raspoloženja na mrežama kada je ovo u pitanju, mnogi iz tabora onih koji ne plaćaju porez pokušavali su da smisle rešenja kako da takvu praksu nastave na dalje.

  Jedno od rešenja koje je veoma često predlagano odnosilo se na preimenovanje prihoda u poklon.

  Mnogi su, aludirajući na, još uvek ministra odbrane, Aleksandra Vulina i njegovo obrazloženje odakle mu 200.000 evra sa kojim je kupio stan, pominjali “tetku iz Kanade”, te su tako mnogi pomislili da bi sistem mogli da prevare ukoliko kažu da je to bio poklon od nekoga iz inostranstva.

  Međutim, Trbojević objašnjava da to ipak nije moguće u svim situacijama.

  Kako kaže, postoji šansa da iz PU mogu da zovu fizička lica od kojih će tražiti dokaze odakle im novac, te da ako lice dokaže da je to poklon, ili pozajmica od tetke, majke, oca i nekog drugog rođaka iz inostranstva, i ime koje je na ugovoru se poklopi sa izveštajem banke, onda tu neće biti dodatnog oporezivanja.

  „Ako primite novac od neke firme, npr Gugla, nećete moći da dokažete da je to tetka ili neki rođak, a ako primite novac od fizičkog lica uz ugovor o pozajmici ili o poklonu možete to dokazati“, dodatno objašnjava.

  Porez plaćam državi gde sam ostvario prihod

  Odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja „Zašto da plaćamo porez državi Srbiji, ako nismo ovde ostvarili prihod?“ zapravo je veoma jednostavan.

  Iako je glavni argument koji podupire ovo razmišljanje da se porez plaća državi u kojoj se ostvaruju prihodi, to delimično nije tačno.

  „Pošto ste državljanin Srbije, onda ste i rezident Srbije ali ako ste u Srbiji većinu svog vreme tj polovinu godine, više od 183 dana, i ovde vam je centar poslovnih i životnih aktivnosti onda ste rezident i morate plaćati i poreze u Srbiji“, kaže Trbojević.

  Ipak, dodaje, složena je situacija, „pošto sa nekim zemljama imamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanje, pa neke poreze koje tamo platite, ovde ne morate, npr sa Amerikom nemamo i bez obzira šta tamo platite ovde se ne priznaje.

  Šta ako se oglušim?

  Mnoge je zanimalo i šta će biti ako se ne odazovu pozivu PU da samoinicijativno plate porez.

  Kako se navodi u saopštenju za javnost, PU je pozvala na izmirivanje dugova kako bi se izbegla prekršajna odgovornost.

  „Prekšajna odgovornost je to da ćete dobiti i prekšajnu kaznu pored toga što će porezi i doprinosi biti obračunati sa sve kamatom, a godišnja kamata je +10 odsto referentana stopa NBS, što je sve ukupno sada oko 11,5 odsto“.

  Kako dalje objašnjava, neodazivanje nikoga neće osloboditi poreza.

  „Neodazivanje i nepostupanje vas neće osloboditi jer poreska uprava će vas zadužiti i posle blokirati račun, u najgorem slučaju pleniti imovinu, da bi to naplatila kroz prinudnu naplatu“.

  Rešenje

  Trbojević smatra da za ovaj problem postoje 2 opcije.

  Prva je da se plati sve što do sada nije, a onda se odluči da li je takvo poslovanje isplativo ili je ipak bolje otvoriti firmu, dok je drugo neodazivanje i vera u to da neće baš oni biti izabrani.

  „Samo prva opcija je sigurno da ako to uradite nećete imati neke posledice, a druga je kao lutrija možda bude, a možda i ne bude. Moj savet je generalno uvek prva opcija jer to je jedina sigurna opcija sve, ostalo je nagađanje“.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Svetlana Mladenović

   Korisna informacija

  • Tina

   I sta je s Vulinom bilo? On sme sa ima tetku u Kanadi a mi ne smemo? Da li je to dokazao? Naravno da cu naci nacina da naplatim svoje usluge i da im ne dam nista. Prijavicu firmu kad budem zaradjivala toliko da mi se to isplati. A krvopije neka crknu!

  • Milos

   Sta u situaciji kada osoba zivi i radi u inostranstvu a prima platu na srpski račun?

   • Nemanja Urosevic

    Ako imas prebivaliste u Srbiji, obuhvata te definicija rezidenta i Poreska ocekuje da joj platis 5 godina unazad poreze i doprinose.

  • Dragan

   I to baš sad kada je Korona, kada ljudi masovno ostaju bez posla, sada udaraju po IT-u i poslovnim aktivnostima koje su bazirane na internetu. Očigledno je nešto trulo na vlasti pa moraju da se popune rupe.

  • Tetka iz Kanade

   Bežite iz Srbije!!!

  • Jovanka

   A kako da otvorimo offshore rachun

  • Bojan

   Potpišite peticiju I pomozite da se nađe rešenje koje ljudima koji u Srbiju donesu 3 milijarde evra reši status, jer će inače svi otići i otvoriti firme u Bugarskoj i drugim zemljama a Srbija će ostati bez novca. https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/ne-unistavajte-it

  • Jovan Nikolic

   Trbojevic nije naveo sve opcije. Treca opcija je da drzava, koja frilensere nije informisala da treba da se plati porez, i koja im je govorila da to ne moraju da placaju, sada oprosti taj dug (u potpunosti ili delimicno) i napravi pravedniji model oporezivanja za ubuduce.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE