Bivšoj ministarki ODUZET DOKTORAT zbog plagiranja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivšoj ministarki ODUZET DOKTORAT zbog plagiranja

  Političarki Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i donedavnoj ministarki porodice Franciski Gifi oduzet je doktorat zbog plagiranja.

  “Nakon temeljnog savetovanja i provere visokoškolsko predsedništvo je donelo odluku oduzimanja doktorske titule Franciski Gifi”, saopštio je Slobodni univerzitet u Berlinu.

  Odluka o oduzimanju titule se zasniva na činjenici da je ona ostvarena “lažnom tvrdnjom o vlastitom naučnom doprinosu”.

  “U doktorskoj disertaciji su svesno preuzeti delovi tekstova i dokaza o literaturi drugih autora bez da je to u potrebnoj meri istaknuto”, navodi se u obrazloženju.

  Gifi je prihvatila odluku Slobodnog univerziteta, ali je još jednom istakla kako je disertaciju 2009. napisala i predala u “najboljoj nameri i veri”.

  “Greške koje su mi se pritom potkrale nisu bile namerne ili planirane”, rekla je Gifi.

  Socijaldemokratska političarka je još 18. maja podnela ostavku na položaj ministarke zbog, kako je navela, “senke koju istraga o plagiranju baca na funkciju”.

  Međutim, zadržala je poziciju vodeće kandidatkinje na izborima za parlament grada-savezne pokrajine Berlina krajem septembra.

  Alternativa za Nemačku je zatražila od Gifi da povuče svoju kandidaturu za premijerku savezne pokrajine Berlina. “Ko vara i obmanjuje ne može biti na čelu Berlina”, poručuje AfD.

  Zbog optužbi za plagijat je pre deset godina ostavku dao i ministar obrane Karl Teodor von Gutenberg, a dve godine kasnije i ministarka obrazovanja Anet Šavan.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE