Bivši ministar finansija krivi Vladu Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši ministar finansija krivi Vladu Srbije

  Srbija mora da sprovede do kraja instucionalne reforme da bi došli veliki investitori, ocenio je bivši ministar finansija Dušan Vujović, navodeći korupciju kao veliki problem domaće privrede.

  “Od smrti Tita smo u raskoraku, stalno politička obećanja idu ispred mogućnosti”, kazao je Vujović u intervjuu za N1.

  Na pitanje koliko će biti potrebno vremena da građani Srbije osete standard kakav žele, on je ponovio da je smo akumulirali niz godina sa negativnim i lošim rastom i da ako budemo nastavili tim stopama, da smo samo 0,6 brži od 15 zemalja stare Evrope, da će onda biti potrebno 185 godina da se naša kupovna moć približi evropskoj kupovnoj moći.

  “Moja procena je da možemo maksimalno da ostvarujemo 5, 6 ili 7 odsto naprezanjem postojećeg modela. A to je model gde privatni sektor ima ograničenja u ulaganju, gde ima rupa u infrastrukturi, gde ima nedovoljno obrazovane radne snage, nedovoljno ulaganja u inovacije i investicije…u tim uslovima biće potrebno 40 godina da hvatamo korak”, kazao je on.
  [preporucene_vesti ids=”322192″]

  Vujović je ocenio da Srbija mora da kompletira instucionalne reforme da bi došli veliki investitori. Za nas na duži rok nema kalkulacije, morate da rešite, ako ćete da idete u Evropu, morate da uradite sve. Zasucite rukave i ispunite te uslove.

  Govoreći o razlozima zbog kojih država nikako da siđe sa sive liste FATF i koliki je problem korupcija, on je rekao da imamo problem sa korupcijom i posebno sa percepcijom korupcije, i da se ona “kalemi na prepreke u sistemu”.

  “Kod nas ne postoji spremnost da se sami uhvatite u koštac. Od vrha države da poslednjeg čoveka da svi shvate da u korupciji svi gube”, upozorio je. Kako je rekao, postoji krupna korupcija, na visokom nivou u državi, a postoji i benigna tehnička korupcija.

  Tek kad narod shvati da je svima bolje ako korupcije nema, tek onda može nešto da uradi. “Mi se poboljšavamo, ali perceprija korupcije ostaje, pošto investitori gledaju na indekse korupcije kao na pokazatelj nestabilnosti”, navodi bivši ministar.

  Upitan da li je u vreme kada je bio ministar finansija trpeo političke pritiske, on je odgovorio – permanetno. “Ali ne ucenjuje vas niko, samo vas stave pred svršen čin, da uzmete na sebe gnev i ovih i onih”, kazao je.

  Na pitanje ko je kriv što nije završena reforma javne uprave, javnih preduzeća, on je rekao – vlada. “To je par ekselans odluka Vlade. Odgovornost je sektorskih ministarstava da kažu kako će se upravljati EPS, rudnicima, postoji i mešana sektorska odgovornost, i da se na vladi odluči kako će to sve da ide”, objasnio je.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   KORUPCIJA JE ISKORENJENA, MALO SUTRA?! Koliko se ritali naši vodeći političari na konstataciju prof. Dušana Vujović, predhodnog ministra finansija, samo iritiraju fanove i građana. Za vreme njegovog bitisanja i apliciranja u Vladi on je uvideo u kom grmu leži zec, što se tiče razvoja i porasta profita ekonomije, a još više je imao uticaja na otimanja penzija i tu je bio najsuroviji kao lav poput vođe. Konstatacija da smo u raskoraku, stalno politička obećanja idu ispred mogućnosti i postoji krupna korupcija, na visokom nivou u državi, a postoji i benigna tehnička korupcija. Ove konstatacije i anomalije po put korupcije na najvišem nivou, pa i tehničke neće da iskorene oni koji od toga imaju profite, bez znoja, pa makar se u društvu podigla svest o tome da je korupcija štetna, pa da se krene da se ona iskorenjuje. Dobrovoljno neće se korupcionaši dovesti u normalnom i poštenom ophođenju i savesno da se odreknu privilegija korupcije, krađe i nepotizma, jer u suprotnom kako da poseduju po dvadesetak stanova, ukoliko ih tetke ne pomažu i da imaju milionske svote u evrima na egzotičnim ostrvima, ako ne koriste blagodete mita i korupcije. Dobrovoljno nikako, već represija, od koga? Sami sebi da ih uvedu, nisu toliko ludi, a koga briga za napredak zemlje Srbije, osim deklarativno. Predlažem da čekamo i tih 185 godina do boljitka u ekonomiji i života kao EU-15, pa ko izdrži pričaće?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE