"Biti preduzetnik je kao kada se bacite sa litice i na putu do podnožja vi sastavite padobran"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Biti preduzetnik je kao kada se bacite sa litice i na putu do podnožja vi sastavite padobran”

  Osmislio je revolucionarni način daljinskog sistema navodnjavanja sa velike udaljenosti preko SMS poruka. Imao je ideju i za samo dve godine uspeo je da je sprovede u delo. Kada su se pojavili prvi kupci osnovao je firmu “Smart Watering sistem”. On je Lazar Jovanović iz Malog Zvornika i ima 26 godina.

  “Kada sam došao da studiram u Novi Sad, na prvoj godini fakulteta, u slobodno vreme bavio sam se servisiranjem računara. Oduvek sam imao sklonosti da radim nešto za sebe, valjda zato što ne mogu da dopustim dami bude dosadno i da se osećam beskorisnim, pa se trudim da popunim vreme korisnim aktivnostima. Mislim da mi je glavni motiv da uđem u privatan posao bilo to što kada imate svoj biznis – uvek se nešto dešava”, rekao je Lazar.

  Kaže da je sa ovim poslom krenuo spontano, ideja se nametnula sama od sebe. Pošto ne dozvoljava da ga ubije monotonija a silom prilika bavio se i kancelarijskim poslom, želeo je sebi da napravi mesto gde bi mogao da pobegne do grada, gradske gužve i kancelarije.

  “Zato sam 2015. godine u Malom Zvorniku zasadio lešnike na starom porodičnom imanju. Zaista volim prirodu i koristim svaki trenutak da boravim u njoj. Kada sam hteo da uradim sistem za navodnjavanje u svom zasadu lešnika, naišao sam na jedan ogroman problem. Kako da zalivam lešnike ako sam fizički 150 kilometara udaljen i sedim u kancelariji? Hteo sam da kupim uređaj koji će mi to omogućiti, međutim svi sistemi koji postoje na tržištu nisu mi odgovarali. Na toj parceli nemam električnu energiju, samim tim ni Internet a većina sistema za navodnjavanje sa daljinskom kontrolom koj se nude na tržištu moraju da poseduju internet konekciju kako bi fukcionisali”.

  Lazar_Zoran_SmartWatering

  Tako se rodila ideja, pa je Lazar zajedno sa prijateljem Zoranom Đukićem, koji je programer, odlučio da napravi ono što mu treba. Želeli su da naprave sistem koji će uz minimalne troškove odraditi potreban posao. Upravljanje putem SMS poruka su odabrali jer je GSM signal široko rasprostranjen a troškovi SMS poruka su mali.

  Firma je osnovna sa prvim kupcima. Prvu godinu su funkcionisali kao radnja za računarsko programiranje a od ove godine su registrovali firmu “Smart Watering sistemi”.

  “Tokom čitavog razvoja a kasnije i tokom promocije i unapređenja sistema imao sam veliku pomoć dugogodišnjeg prijatelja iz studentskog doma, Zorana Đukića, koji je završio master studije na PMF-u u Novom Sadu, na smeru za programiranje. Takođe, imao sam pomoć velikog broja poznanika iz raznih branši pošto nisam neko ko je stručan za pravo, marketing i ekonomiju pa sam slušao savete boljih i stručnijih od sebe. Iskreno mislim da je nemoguće da sami možete da se bavite svim, treba biti interdisciplinaran kako biste razumeli druge ali treba se okružiti ljudima od kojih je svako dobar u jednoj oblasti a kada sednete zajedno i radite na zajedničkom cilju, tek tada možete da ostvarite ono što zaista želite”, smatra Lazar.

  Početni kapital u iznosu od 4.000 evra uložen je za razvoj ali i u marketing i promociju, kaže Lazar ali navodi, da tu nije uračunat njihov rad, vreme i energija. Kaže da bi cifra sasvim sigurno bila duplo veća da je u fazi razvoja morao da plaća ljude.

  Smart-Watering1

  “Na početku je bilo dosta problema. Nisam imao puno iskustva u jednom tako ozbiljnom svetu, jer ipak imam samo 26 godina. Ali nisam se plašio i bio sam spreman da učim. Nisam znao kako treba sa kupcima, nisam imao predstavu o tome kako će se vršiti ugradnja i distribucija sistema? Kako i na osnovu čega se formira cena proizvoda? Ali to su sve stvari koje se daju naučiti”.

  Lazar kaže da su osnovni principi poslovanja njegove firme da budu dovoljno veliki da ispoštuju svaki dogovor ali i dovoljno mali da im je stalo.Trude se da prilagode proizvod svakom kupcu i da imaju što više direktnog kontakta sa kupcima kako bi ih što bolje razumeli i lakše se dogovorili.

  Smart-Watering

  “Tržište Srbije je dosta malo a platežna moć kupaca prilično slaba. Tu ima puno izazova. Pre svega kako vrednovati svoj rad i ideju a istovremeno učiniti pristupačnim kupcu. Na tržištu sistema za navodnjavanje postoji velika konkurencija ali nekako se nađe svoj put do kupca”, kaže Lazar.

  Izazovi sa kojima se trenutno suočavaju su obim posla jer upravo kreće sezona instalacije sistema za navodnjavanje a interesovanje je veliko. Sada je pred njima izazov da ispoštuju sve kupce u vrlo kratkom roku.

  Lazar kaže da bi svako ko želi da se upusti u avanturu privatnog biznisa trebalo da se naoruža stpljenjem i upornošću jer ništa ne dolazi preko noći.

  “Biti preduzetnik je kao kada se bacite sa litice i na putu do podnožja vi sastavite padobran. Na tom putu čeka vas mnogo stresa, neprospavanih noći ali na kraju i osećaj zadovoljstva kada se okrenete i vidite da ste nešto stvorili. Okružite se ljudima koji znaju više od vas, umrežite se i sarađujte sa svima”, poručio je Lazar.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE