Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIRN: Policija nabavlja tehnologiju za prepoznavanje lica

  U poslednjoj verziji plana javnih nabavki MUP za 2021. godinu našao se softver švedske firme Griffeye, koji u sebi ima opciju za prepoznavanje lica, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

  Nabavka još nije sprovedena, a iz MUP nisu odgovorili na pitanja koja je svrha nabavke i na koji način će se softver koristiti ako do nabavke dođe, piše BIRN.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti kaže za BIRN da naša policija nema zakonsko pravo da koristi ovakvu tehnologiju.

  „Ovo je ogoljavanje vašeg života, dolazak do podataka koji se tiču vas. Tu govorimo o globalnom ugrožavanju koje se meni ne sviđa. Softver može i fizički da vas prati. U Srbiji mi nemamo pravo na tako sofisticirani vid obrade podataka građana“, kaže poverenik Milan Marinović.

  Pretražujući specifikacije programa kompanije Griffeye, BIRN je naišao na vrlo intruzivnu tehnologiju koju kompanija nudi policijama širom sveta, pa između ostalog i MUP Srbije.

  „Detekcija i prepoznavanje lica na slikama i video materijalima kroz tehnologiju primenljivu na ogroman obim podataka i slika `iz realnog sveta`“, samo je jedna od karakteristika Griffeye Analyze DI Pro softvera, navodi BIRN.

  Softver u nekim situacijama može da prepozna lice samo na osnovu očiju, a u određenim uslovima softver prepoznaje lice i kada oči nisu vidljive, recimo kada osoba nosi zatamnjene naočare. Pored lica, program prepoznaje objekte, vozila, znakove, organizacije, pa i tetovaže.

  Poseduje i mogućnost da velike količine ličnih podataka skida sa Interneta, a onda ih pretražuje, sortira, ukršta i obrađuje na osnovu metapodataka kao što su GPS koordinate, vreme kada je snimak napravljen, serijski broj telefona…

  Bojan Perkov, predstavnik SHARE fondacije, kaže za BIRN da nema povratka jednom kada se tehnologija za prepoznavanje lica uvede: „Jednom kada se taj sistem uspostavi, to znači da će se jako teško ukloniti i to predstavlja nepovratnu situaciju“.

  Izvor: N1, BIRN

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE