Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bild: Srbija NAJBOLJE izlazi iz koronakrize

  Srbija će najbolje u Evropi proći kroz aktuelnu korona krizu, zaključuje nemački dnevnik Bild, u uporednoj analizi o tome kako je koja zemlja odgovorila na izazove epidemije i koliko uspešno je savladala taj izazov.

  „Da privreda u pojedinim zemljama raste brže i solidnije nego u nekim drugima je jasno, ali nikada do sada razlika nije bila tako velika kao u korona krizi“, konstatuje Bild u članku pod naslovom „Zemlje u kriznom poređenju – zašto korona pravi razliku ili zašto Srbija najbolje izlazi iz ove krize“.

  Bild ukazuje da jesenja prognoza Evropske komisije potvrđuje „prvo mesto“ Srbije u evropskim okvirima, te analizira kako je naša zemlja uspela.

  Tako, kao razloge za uspešan prolazak Srbije kroz krizu list navodi kratko zaključavanje, sprovedeno uz finansijsku pomoć pogođenim privrednim granama, zatim visoke investicije u infrastrukturne projekte, fokus na digitalizaciji, značajni rast poljoprivrednog izvoza, te i činjenicu da turizam ne igra gotovo nikakvu ulogu po ekonomiju zemlje.

  Analizirajući uticaj krize na privrede u svetu, Bild navodi da je BDP u prvoj polovini ove godine, na primer, u Peruu pao za 31 odsto, dok je u Kini porastao za 0,3 procenata.

  U tekstu, objavljenom i u onlajn izdanju, nemački list konstatuje da i u doba ranijih velikih finansijskih kriza, 1987. i 2009, te razlike nisu bile tako velike, već su iznosile maksimalno 11 odsto.

  Nemačka je, ukazuje list, suočena sa padom BDP za 5,5 odsto.

  Bild, u potrazi za faktorima koji utiču na privredu, navodi da broj zaraženih koronom i umrlih ima značajan negativan efekat.

  Što više bolesnih i umrlih, to je gori negativan efekat – konstatuje list. Takođe, navodi da više industrije pomaže, jer zemlje sa snažnom industrijom, prema ekspertima OECD, bolje prolaze kroz krizu, pošto industrija, dok su restorani, hoteli…zatvoreni, može brže da se ponovo pokrene, ako uopšte biva zatvorena.

  Zemlje koje se oslanjaju previše na turizam tokom korona pandemije su pretrpele dugoročnije posledice.

  Prema analizi OECD i dužina i čvrstina „zaključavanja“ ima značajne posledice po dubinu i trajanje krize, dodaje Bild.

  Izvor: Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Kiza

   Bild je smeće u Nemačkoj kao kod nas da ne nabrajam... Ne znam zašto se svi pozivaju na njega, i da nam je to uzor... Kada Frankfurter Allgemeine objavi takav podatak onda će to biti malo merodavnije.

  • Moler

   Kada sam se doselio u Nemačku, drugar mi je rekao da čitam Bild, jer je to najobičnija žuta štampa i rečnik je dosta obogaljen, pa se nemački jezik najbrže uči čitajući Bild. A sada ako oni objavljuju istraživanja, pomislim kako su onda Alo i Informer tek bitne novine u odnosu na Bild.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE