Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Bežanija“ imućnih: Rusiju će ove godine napustiti 15.000 milionera?

  Otkako je počeo rat u Ukrajini, a Zapad zauzvrat uvodi sve strože sankcije Putinovom režimu, bogataši u sve većem broju „beže“ iz Rusije.

  Prema izveštaju londonske posredničke firme Henli i partneri, očekuje se da će u toku ove godine Rusiju napustiti 15.000 milionera – što je devet puta više nego 2021.

  „Rusija se suočava s pravim odlivom milionera. Broj imućnih Rusa koji emigriraju tokom poslednjih deset godina je u stalnom porastu, što je rani znak upozorenja na probleme s kojima se zemlja suočava.“

  Moskva (Pixabay)

  Istorijski gledano, velikim kolapsima uvek je prethodilo iseljavanje bogatih ljudi, kaže za Gardijan Endru Emojls, šef istraživanja u „Nju vorld veltu“, koji prati kretanje i ulaganja bogatih pojedinaca u svetu.

  Povodom procene londonske kompanije koja pomaže imućnim klijentima da dobiju inostrano državljanstvo da će u ovoj godini Rusiju napustiti praktično 15 odsto populacije čija neto imovina prelazi milion dolara, oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio izveštaj Henlija i partnera, rekavši da ruska vlada nije uočila trend većeg odlaska milionera iz zemlje.

  Ukrajina, koju je zbog ratnih dejstava već napustilo više od sedam miliona ljudi, suočava se i s pravom „bežanijom“ pojedinaca visoke neto vrednosti (HNVI), čija imovina premašuje milion dolara. Procenjuje se da će do kraja godine ovu zemlju napustiti 2.800 bogataša, ili 42 odsto populacije dolarskih milionera.

  Najviše milionera otići će u Dubai, Australiju, Singapur i Izrael

  Uz bogataše čija imena nisu na „crnim spiskovima“ SAD i EU, u Rusiji je primećen i pravi „odliv mozgova“, ponajviše IT stručnjaka.

  Zbog zaplene imovine i zamrzavanja bankovnih računa ruskih oligarha koji su označeni kao bliski Kremlju, najpopularnija destinacija za bogate emigrante koji se sklanjaju od rata postaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

  Velika Britanija je izgubila „krunu“, a i SAD su sve slabiji magnet za bogataše iz sveta. Kako procenjuju Henli i partneri, UAE će do kraja godine privući najveći broj milionera, uključujući i one iz Rusije i Ukrajine, koji traže sigurno utočište.

  Do kraja godine u Emirate će se preseliti 4.000 dolarskih milionera, dok je u godinama pre pandemije njihov broj iznosio oko 1.000. Na drugom mestu biće Australija, koja će privući 3.500 bogataša, potom slede Singapur sa 2.800 i Izrael 2.500.

  Dubai (Pixabay)

  Takođe, očekuje se da veliki broj milionera spas za sebe i svoju imovinu pronađe na Malti, Mauricijusu i u Monaku.

  Emirati, a posebno Dubai, u koji je samo tokom prvih deset dana rata otišlo 200.000 Rusa, od kojih nisu svi milioneri, postaje sve privlačnija bezbedna „oaza“ u regionu Bliskog istoka i Afrike.

  Malta se opire zahtevima Brisela da ukine šemu izdavanja „zlatnih pasoša“ bogatim pojedincima, koja je u proteklih deset godina donela pravo bogatstvo ovoj ostrvskoj članici EU, a novi magnet za imućne pojedince je i Mauricijus, koji nudi znatne poreske olakšice.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE