Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berzanska akademija otkriva: Kako napraviti listu od 6 stavki za izbor brokera u Srbiji?

  Jedna od najvažnijih tema među investitorima koji žele da ulažu novac na berzi je svakako izbor odgovarajućeg brokera.

  S obzirom na to da investitori ne poseduju sve relevantne informacije u trenutku odluke, nije im uvek lako kada treba da izaberu “onog pravog”. Rešenje ovog problema je sastavljanje liste od 6 bitnih uslova koje svaki broker treba da ispuni kako bi ušao u tvoj uži izbor.

  1. Platforma za investiranje i ponuda berzi i finansijskih instrumenata

  Prvo pitanje koje treba da postaviš je da li broker uopšte nudi platformu za trgovanje?

  Istina je da u 2021. godini ovo pitanje zvuči čudno, ali sa ovim problemom se susreće dosta investitora u procesu traženja brokera. Mnogi brokeri ni dan danas ne omogućavaju platformu za samostalno davanje naloga. Princip ispostavljanja naloga u tom slučaju je i dalje po starom tradicionalnom sistemu- putem mejla ili telefona.

  Svedoci smo da se usled turbulentnih dešavanja na svetskim berzama svaki minut računa, te je mogućnost samostalnog izvršavanja naloga putem platforme prvi i osnovni uslov prilikom izbora brokera.

  Ukoliko broker pak nudi platformu, potrebno je sagledati još nekoliko važnih aspekata.

  • Prvo i najvažnije je sama brzina platforme, odnosno brzina realizacije naloga, kao i vrste naloga koje platforma nudi.
  • Drugo, raznovrsnost berzi i instrumenata za trgovanje.
  • Treće, dostupnost platforme na različitim uređajima i operativnim sistemima (laptopu, desktopu, telefonu ili tabletu).
  • Četvrto, kako ti platforma odgovara u smislu snalaženja na istoj, da li ima neke dodatne pogodnosti kao što su analize, izveštaji, alati za fundamentalnu i tehničku analizu i slično.

  TradeWin24 je broker #1 u Srbiji za inotrgovanje koji ti obezbeđuje pristup na preko 135 svetskih berzi i investiranje u preko 30,000 finansijskih instrumenata.

  2. Troškovi brokera

  Mnogim investitorima je ovo definitivno najvažnija stavka. Prvo ćemo navesti šta sve brokeri naplaćuju:

  1. Provizija za ispostavljanje naloga
  2. Trošak kliringa i saldiranja
  3. Trošak berze
  4. Kastodi troškovi
  5. Spred (razlika između kupovne i prodajne cene hartije od vrednosti u datom momentu)
  6. Naknada za neaktivnost
  7. Kamata na brokersku pozajmicu
  8. Naknada za pozajmljivanje akcija
  9. Naknada za svaku uplatu na trgovački račun
  10. Naknada za podatke u realnom vremenu

  TradeWin24 ne naplaćuje troškove pod 2,3,4,5,6 i 9.

  Ovde smo naveli samo najvažnije stavke troškova koje brokeri naplaćuju, ali u zavisnosti od brokera do brokera mogu postojati i neki dodatni troškovi koje nismo naveli.

  Iako su mnogi od navedenih troškova opravdani, neki definitivno nisu, te ćemo se baviti upravo ovom temom.

  Da li veliki spred i provizija za ispostavljanje naloga treba da postoje u isto vreme? Definitivno ne. Postoje brokeri koji reklamiraju “besplatnu ili nultu proviziju”, a zapravo imaju ogromne spredove.

  Spred je razlika između kupovne i prodajne cene HoV i potpuno je legitiman način kojim brokeri naplaćuju svoje usluge. Problem nastaje kada prilikom reklamiranja broker koristi neznanje investitora i “mami” ih reklamirajući nultu proviziju, a zapravo masno naplaćuje uslugu u vidu velikog spreda.

  U tom smislu, prilikom provere provizija brokera neophodno je da investitor na DEMO platformi datog brokera proveri i koliki su spredovi.

  Naknada za svaku uplatu na trgovački račun je još jedna naknada koja je sa svakog mogućeg aspekta neopravdana. Ovu naknadu ne treba mešati sa bankarskom naknadom za uplatu i povlačenje novca koja u svakom slučaju postoji.

  Naknada za neaktivnost je još jedna vrsta fiksnog troška koju većina brokera naplaćuje na mesečnom nivou. Kao što joj i sam naziv kaže, ukoliko je investitor neaktivan, a to znači da u toku datog meseca ne ispostavlja naloge, broker će mu naplatiti naknadu za neaktivnost.

  3. Podrška klijentima

  Ovaj uslov prilikom izbora brokera je kvalitativnog karaktera. Međutim, to ne znači da je ova stavka prilikom izbora brokera manje važna. Nasuprot, u nekim slučajevima je ovaj uslov toliko bitan da mnogi investitori svesno biraju skuplje brokere zarad dobre podrške koju im pružaju.

  A šta sve spada u dobru podršku klijentima?

  Na prvom mestu je tačno i blagovremeno odgovaranje na upite klijentima. Iako se ova aktivnost podrazumeva, realnost je nažalost takva da mnogi brokeri, naročito strani koji imaju stotine hiljada klijenata, jednostavno ne mogu kvalitetno i blagovremeno odgovoriti na upit svakom klijentu. Većina stranih brokera nema mogućnost da se svakom klijentu posveti ponaosob, što znači da nemaju individualni pristup u rešavanju problema.

  Podrška za korišćenje trgovačke platforme i davanje naloga je takođe veoma važna. Ukoliko klijent ne želi da sam ispostavlja naloge putem platforme, već želi da to broker učini umesto njega, broker je u obavezi da mu pruži sve neophodne informacije i asistenciju u tom domenu. Veoma je važno da broker koji nudi platformu ne naplaćuje posebno ispostavljanje naloga umesto klijenta. TradeWin24 ne naplaćuje ni ovu uslugu.

  Još jedan važan segment podrške klijentima koji investiraju u inostranstvu je asistencija prilikom uplate i povlačenja novca. Važno je naglasiti da svaka banka drugačije tumači Zakon o deviznom poslovanju, koji je i sam zastareo i donekle konfuzan, pa je logično postojanje određenih problema prilikom transfera novca. Za razliku od stranih brokera, TradeWin24 svojim klijentima i u ovom domenu pruža potpunu podršku.

  4. Edukacija

  Ukoliko si početnik, prilikom izbora brokera još jedna stavka igra bitnu ulogu, a to je edukacija. Jako je važno da sam broker, pored pružanja svoje osnovne usluge, omogućava još i neku vrstu edukacije. Ta edukacija može biti besplatna ili je broker može naplaćivati. Poželjno je da broker ima i besplatnu edukaciju u pisanoj formi ili u formi video materijala.

  Za sve one koji žele detaljniju i sveobuhvatnu edukaciju iz oblasti investiranja, na Berzanskoj akademiji pripremili smo kurs investiranja na berzi.

  Koncept obuke je veoma praktičan za sve polaznike bez obzira na to koji nivo znanja trenutno poseduju. Takođe, Berzanska akademija je podjednako namenjena kako dugoročnim, tako i kratkoročnim investitorima (day trejderima).

  Dakle, obuka se sastoji iz:

  • Video obuke- 40 video lekcija u trajanju od preko 7 sati;
  • Mentorstva– na raspolaganju je mentor kome se mogu postavljati pitanja u sekciji ispod svakog videa u okviru svake oblasti. Obezbeđen je i pristup pitanjima drugih polaznika i odgovorima mentora;
  • Online testiranja– nakon svake odslušane oblasti omogućeno je testiranje znanja putem online testova zatvorenog tipa;
  • Strategija trgovanja– na Berzanskoj akademiji se dobijaju gotove strategije trgovanja u vidu elektronske knjige.

  5. Prijava poreza na kapitalnu dobit

  Ovo je oblast u kojoj investitori definitivno imaju najviše nedoumica.

  Prilikom prijave poreza investitori nemaju nikakvu podršku stranih brokera, što je i logično, jer strani brokeri nisu upućeni u našu regulativu niti se inače bave takvom vrstom podrške.

  Sa druge strane, TradeWin24 svojim klijentima pruža kompletnu podršku u ovom segmentu i to:

  • Obaveštava klijenta kada nastaje poreska obaveza;
  • Obaveštava klijenta koji su rokovi za prijavu poreza;
  • Izdaje besplatan izveštaj za prijavu poreza čija su forma i struktura potpuno prilagođeni lakšem popunjavanju poreskog obrasca.

  6. Podrška pravnim licima prilikom investiranja

  Ono što izdvaja pravno lice od fizičkog jeste potreba knjiženja u vezi sa kupoprodajom hartija od vrednosti po međunarodnim računovodstvenim standardima. Potrebno je da broker pravnim licima u ovom domenu obezbedi svu potrebnu dokumentaciju za knjiženje.

  TradeWin24 svim pravnim licima obezbeđuje već gotov model knjiženja za različite finansijske instrumente.

  Nadamo se da će ti ovaj tekst pomoći prilikom sastavljanja sopstvene liste za izbor brokera.

  NOVOGODIŠNJA AKCIJA- POPUST 60%!!!

  Prijavi se za Berzansku akademiju u periodu od 21.12.2021. do 14.01.2022. i ostvari popust od 60% na regularnu cenu kursa. Omogućili smo ti pristup kursu na 6 meseci po promotivnoj ceni od 199 EUR.

  Plaćanje na 6 mesečnih rata Intesa kreditnim karticama.

  Požuri i prijavi se OVDE!

  Za još edukativnog sadržaja zaprati Berzansku akademiju na društvenim mrežama:

  Tim Berzanske akademije ti želi uspešno učenje i investiranje na berzi!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Berzanska akademija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE