Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da postignete finansijsku sigurnost u mladosti?

  Dvadesete godine su ključno doba u vašem životu koje može biti izazovno za snalaženje, finansijski gledano, ali i vreme kada možete početi da gradite bogatstvo.

  Novac, SAD

  Bogatstvo (Pixabay)

  Kako početi?

  Iako se možda osećate kao da je svet protiv vas u dvadesetim godinama, znajte da verovatno ne zarađujete onoliko koliko ćete kasnije. Možda dovodite u pitanje izbor karijere, verovatno se suočavate sa studentskim dugovima, ali stvar koju apsolutno imate na svojoj strani je vreme. Zbog toga je važno da počnete da investirate što pre, navodi CNBC.

  Redovno ulaganje može zvučati zastrašujuće, posebno ako živite od plate do plate, ali čak i mali periodični doprinos može da vas pripremi za svetlu budućnost i pomoći da izgradite bogatstvo.

  Zašto je pametno ulagati dok ste mladi?

  Uopšteno govoreći, što duže vremena ulažete vaš novac, to bolje. Kamata omogućava da novac koji uložite raste tokom vremena, a složena kamata pruža još veću šansu da se vaš novac umnoži. Ne samo da kamata raste na vašu prvobitnu investiciju, već i na povraćaj te investicije. To znači da što duže možete da zadržite uloženi novac, on će više rasti.

  Drugo, berza nije uvek savršeno mesto. Kada dođe do recesije, vaš portfolio može biti u padu na nekoliko meseci ili godina. Ali istorijski gledano, uvek se vraća nazad. Rano ulaganje daje vašem novcu više vremena da se oporavi od padova.

  Berza (Freepik)

  Automatizacija vaših investicija može vam pomoći da ulaganje postane navika. To možete učiniti putem platnog spiska na poslu ili podešavanjem automatskih transfera na vaš investicioni račun iz vaše banke. Ako nemate investicioni račun, možete otvoriti brokerski račun na internetu u samo nekoliko koraka.

  Ako ste u dvadesetim godinama, imate neverovatnu priliku da pravilno uspostavite svoje navike, čak i ako vaša zarada nije tako velika. Kako vaša zarada raste u vašim 30-im i 40-im godinama, možete samo povećati taj broj, navodi CNBC. 

  Uživajte u mladosti

  Ne pokušavajte da imate 40 pre nego što navršite 40 godina. Mladost je vezana za upoznavanje sebe, provođenje vremena sa prijateljima, putovanja i edukaciju, a određene stvari koje možete da uradite u svojim 20-im godinama više nikada nećete moći da ponovite.

  (Unplash)

  Važno je da preduzmete korake da izgradite finansijsku sigurnost u vašim dvadesetim, ali je podjednako važno iskoristiti energiju, vreme i mogućnosti koje imate tokom ovog perioda. 

  Izvor: BizLife

  Foto: Unsplash, Pixabay, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE