Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zdrav odnos, rad

  Ove rutine posle posla će vam pomoći da budete produktivniji

  Ako želite da budete produktivniji na poslu, možda ćete morati da promenite svoje rutine nakon posla, tvrdi Džejms Klir, stručnjak za donošenje odluka i autor bestselera ,,Atomic Habits”.

  Klir, koji je proučavao formiranje navika i lično poboljšanje više od jedne decenije, smatra da vaše navike mogu da imaju značajan uticaj na učinak od 9 do 5.

  „Svi imamo navike i ponašanja koja utiču na to kako se osećamo. Stvari koje radite kod kuće, donosite na posao svaki dan“, rekao je Klir u seriji videa ,,MasterClass at Work“.

  Prema njegovim rečima, sve je povezano.

  „Ako ne spavate dobro kod kuće, teško je da dobro radite na poslu. Ako ste rasejani kod kuće, nemate toliko kapaciteta za vreme koje radite“, objasnio je.

  Možete da optimizujete svoje navike kod kuće uz neke jednostavne promene u načinu života. Evo šta on preporučuje:

  Posao, rutine

  Posao, rutine (Unsplash)

  Odredite koja prostorija je za šta u vašem domu

  Pokušaj da odgovorite na e-poštu u krevetu nije sjajna ideja: povezivanje spavanja i rada sa krevetom otežava vašem mozgu da analizira koju radnju treba da uradi.

  Odaberite posebne prostorije ili „zone“ za određene svrhe.

  „Recimo da pokušavate da izgradite novu naviku čitanja. Kad god sednete na kauč, shvatite da se ometate i uključujete TV“, istakao je on.

  Umesto toga, pokušajte da napravite „zonu za čitanje“ tako što ćete postaviti stolicu ili izabrati kutak koji je udoban, primamljiv i drži vas dalje od ekrana.

  „Možete da primenite istu vrstu filozofije na bilo koju naviku koju pokušavate da izgradite. Što je navika više u vezi sa određenim kontekstom, sa namenskom zonom u kojoj to radite, veća je verovatnoća da će se ta navika zadržati”, kazao je Klir.

  U kontekstu radnog mesta, ovo može da izgleda kao izbegavanje ličnih poziva, ograničavanje ometanja ili isključivanje poslovnog telefona na kraju dana.

  Posao, rutine

  Posao, rutine (Pixabay)

  Ograničite vreme ispred ekrana kako ne biste na kraju „bezciljno skrolovali“

  Ako provodite previše vremena na telefonu, niste sami. Čak 31 odsto odraslih u SAD, više od 80 miliona ljudi, na mreži je „skoro konstantno“, prema istraživanju Pew Research Center-a iz 2021.

  Ali povećana upotreba telefona može da uspori vaš profesionalni uspeh.

  „Izbori koje donosite gledajući ekran kod kuće često na kraju oblikuju mesto na kom provodite vreme tokom radnog dana“, rekao je Klir.

  Na primer, možda koristite Instagram kada ste kod kuće, a onda uhvatite sebe kako bezumno skrolujete dok ste na poslu.

  Mnogi od nas drže svoje telefone pored sebe. To nam olakšava da ga uzmemo bez razmišljanja o skrolovanju.

  „Većina ljudi proverava svoj telefon svakih 15 minuta ili manje, čak i ako nemaju upozorenja ili obaveštenja. Izgradili smo ovaj sloj anksioznosti oko naše upotrebe tehnologije, da ako se ne prijavljujete onoliko često koliko mislite da bi trebalo, propuštate neke stvari“, rekao je istraživački psiholog Lari Rozen za CNBC 2018.

  Da biste skratili vreme ispred ekrana, odredite kada koristite mobilni telefon, isključite nepotrebna push obaveštenja, odložite svoj uređaj dalje od kreveta noću i skinite aplikacije koje vas ometaju sa početnog ekrana, preporučuje Rozen.

  Telefon, rutine

  Telefon, rutine (Web Mind)

  Fokusirajte se na osnove: spavanje, hrana i vežbanje

  Ako želite da uspete na poslu, ne preskačite osnove, poručio je Klir. To znači da bi trebalo da spavate dovoljno svake noći, jedete zdrave i dobro izbalansirane obroke i da redovno vežbate.

  Ovo može da izgleda nerazumno, ali više od jedne trećine odraslih u SAD spava manje od sedam sati noću, prema izveštaju o morbiditetu i mortalitetu za 2014. objavljenom na veb stranici Nacionalnog instituta za zdravlje.

  Manje od 15 odsto odraslih u SAD ispunjava preporučeni unos voća i povrća, navodi se u izveštaju iz 2019. A samo 28,3 odsto muškaraca i 20,4 odsto žena redovno vežba, prema podacima Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku za 2020.

  Unošenje „malih promena“, poput dodavanja drugog voća ili povrća u tanjir, ili odlazak u desetominutne šetnje, može vam pomoći da stalno napredujete ka dobrim navikama i zdravijim rutinama, kazao je Klir.

  Drugi stručnjaci su saglasni.

  „Nikad se ne opterećujem hranom bogatom ugljenim hidratima, nikada ne uzimam više od dva dana odmora od vežbanja i nikada ne spavam manje od sedam sati noću“, otkrio je Kristofer Palmer, stručnjak za mozak i profesor na Harvardskoj medicinskoj školi za CNBC Make It.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay, Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE