Beograd kupio u Nemačkoj planove dvora Kralja Petra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd kupio u Nemačkoj planove dvora Kralja Petra

  Grad Beograd kupio je u Nemačkoj i vratio u Srbiju dragocene planove enterijera srpske kraljevske palate Novog dvora iz 1914. godine, koje je naručio i platio kralj Petar Prvi Karađorđević.

  Novi dvor, u kojem se nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja počela 1911. godine, a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu, saopšteno je iz pres službe grada Beograda.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da su ovaj plan izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara, ali da Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik, a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije htio enterijer svog dvora od Nemaca, omraženih neprijatelja iz Velikog rata.

  Tako da je, kaže Vesić, posao uređenja enterijera Novog dvora dobila i završila francuska kompanija Bezije. On je dodao da se radi o dvotomnom albumu sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru.

  Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u ljeto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj.

  Vesić je rekao da će plan dizajna enterijera Novog dvora biti dio postavke Muzeja grada, kao i da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

  “Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd”, pojasnio je Vesić.

  On je istakao da je suviše kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato u inostranstvo u protekla dva veka, a da je politika grada da to blago vraća.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE