Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Javni prevoz u Beogradu

  Beograd kupio 100 autobusa za 34 miliona evra

  Grad Beograd okončao je javnu nabavku 100 novih zglobnih autobusa od turskog proizvođača BMC po ceni od 34,2 miliona evra, odnosno 342.000 evra po vozilu.

  Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštio je da je MPN promet, uvoznik turskih autobusa BMC, „pobednik na ‘tenderu’ za 100 zglobnih autobusa na gas u Beogradu“.

  „Kao što je Centar za lokalnu samoupravu mesecima najavljivao, uvoznik turskih autobusa BMC MPN promet, uz podršku S-Lizinga, pobednik je na `tenderu` za 100 zlobnih autobusa na gas u Beogradu. Kako je moguće da su CLS, ali i mnoge druge organizacije, unapred znali ko će dobiti ovaj kapitalni posao? Možda zato što je tender grubo i bezobrazno namešten? Pitamo i da li je istina da se na tender javio drugi ponuđač sa nižom cenom i boljim proizvodom, ali je odbijen iz proceduralnih razloga“, saopšteno je iz CLS.

  Pitaju i „kako je moguće da će ovih 100 autobusa biti plaćeno čak 34,2 miliona evra, odnosno enormnih 342 hiljada evra po vozilu, sa pratećim troškovima, a bez PDV“. „Zar nije bilo moguće za taj novac uzeti vozila najkvalitetnijih evropskih proizvođača“, dodaju.

  I podsećaju da su ti isti zglobni autobusi na gas marke BMC plaćeni u Novom Sadu „pre dve godine 258 hiljada evra po komadu, odnosno za 84 hiljade evra niže nego u Beogradu“.

  „I na kraju, posebno pitanje je kako je ponuda za BMC prihvaćena, kada je zastupnik na pitanje iz prijave – `da li može da potvrdi da nije vršio neprimereni uticaj na postupak`, odgovorio sa `ne`?!? Kako je moguće da nije diskvalifikovan ponuđač koji ne može da potvrdi da nije vršio neprimereni uticaj“, tvrde iz CLS.

  CLS izražava bojazan da će Beograđani godinama plaćati cenu ovakvog postupka i da će, kako su naveli, biti izvesno uskraćenih odgovora na postavljena pitanja.

  Izvor: N1, NovaS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE