Nije Njuz.net: Beograd u trci za nagradu ZELENA PRESTONICA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije Njuz.net: Beograd u trci za nagradu ZELENA PRESTONICA

  Beograd je jedan od 16 gradova u Evropi koji učestvuje u takmičenju za evropsku nagradu Zelene prestonice 2023.

  Cilj je da se prepoznaju ekološka dostignuća gradova

  Gradovi koji uđu u uži izbor predstaviće se tokom ove godine međunarodnom žiriju kojim predsedava Evropska komisija.

  Novi ciklus evropskih nagrada za Zelenu prestonicu i Zeleni list i njihov značaj u kontekstu evropskog Zelenog dogovora je sa ciljem da se prepoznaju ekološka dostignuća gradova i mesta koja teže urbanoj održivosti i eko-inovacijama, i podstaknu drugi da preduzmu pozitivne akcije u čineći svoje gradove adekvatnim i pristupačnijim za život.

  Na evropsko takmičenje Zelena prestonica 2023. prijavilo se 16 gradova iz 12 zemalja, dok se 14 gradova iz osam zemalja prijavilo na evropsko takmičenje Zeleni list 2022, saopštila je Evropska komisija.

  Pobednici će biti proglašeni 2021. godine, a nagradni fond iznosi milion evra.

  “Sve više i više gradova u Evropi nastoji da postanu zeleni. Ovo je još ohrabrujuće u kontekstu uvođenja evropskog zelenog sporazuma i oporavka od pandemije. Evropski gradovi Zelena prestonica i Zeleni list pokazuju da čak i u najtežim okolnostima gradovi mogu postati adekvatni za život. To znači više zona bez automobila, više javnih prostora za slobodne aktivnosti na otvorenom, biciklističkih staza i pešačkih zona, ali i novih, inovativnih urbanih rešenja.”, rekao je tim povodom komesar za životnu sredinu Virdzinijus Sinkevičijus.

  Među 16  gradova koji se takmiče za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023 su: Beograd, Kaljari,  Dablin, Gaziantep, Gdanjsk, Helsingborg, Izmir, Košice, Krakov,  Logronjo, Rsezov, Skoplje,  Sofija, Talin, Varšava  i Zagreb.

  Odbor od dvanaest nezavisnih stručnjaka obaviće tehničku procenu svake prijave kako bi odabrao uži izbor gradova finalista za obe nagrade.

  Evropske zelene prestonice biće procenjivane na osnovu 12 ekoloških pokazatelja

  Uži izbor gradova finalista biće objavljen na proleće 2021. godine, a gradovi koji uđu u uži izbor biće pozvani da se predstave međunarodnom žiriju, kojim predsedava Evropska komisija.

  Predstaviće akcioni plan o tome kako njihov grad namerava da ispuni svoju evropsku godinu Zelene prestonice, projekte / akcije koje nameravaju da pokrenu za unapređenje ekološke održivosti grada, kao i strategiju komunikacije.

  Za evropsku nagradu Zeleni list biće analizirano šest tematskih oblasti zaštite životne sredine.

  Takođe na proleće 2021. biće objavljen uži izbor gradova finalista koji će svoje predloge predstaviti međunarodnom žiriju. Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrada 2021. godine u Lahtiju u Finskoj, koja je Zelena prestonica Evrope za 2021.

  Građani komentarišu – vic decenije

  Inače ovu vest na društvenim mrežama građani komentarišu u neverici, a neki to naizivaju “vicem decenije” imajući u vidu veliko zagađenje prethodnih dana, nedelja, meseci i godina u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji.

  Takođe mnogi se pitaju šta su kriterijumi ukazujujući i na brojnu seču stabala, devastaciju šuma, zagađenje reka u Srbiji.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE