Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd dobio budžet od 173 milijarde RSD, u septembru rebalans

  Odbornici Skupštine Beograda usvojili su budžet za 2024. godinu od 173 milijarde dinara sa 60 glasova za i 18 protiv.

  Za usvajanje budžeta glasali su odbornici liste „Aleksadar Vučić – Beograd sutra“, a protiv su bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Mi snaga naroda – dr Branimir Nestorović.

  Budžet je obrazlagala gradska sekretarka za finansije Beograda Katarina Čubrić, umesto gradonačelnika Alesandra Šapića koji nije bio na sednici.

  Čubrić je, predstavljajući Predlog odluke o budžetu, rekla da je u njega uključeno sve što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine, a rebalans se očekuje u septembru.

  Ona je istakla da je istekao rok za privremeno finansiranje od šest meseci i da mora da ta odluka mora da se usvoji.

  Istakla je da su budžetom predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica i da je uključena pomoć za decu od po 20.000 dinara.

  „Iza nas je jako težak budžetski period privremenog finanisranja, a u septembru će, nakon sveobuhvatnije i kvalitetnije analize budžeta na osnovu procene prihoda i rashoda biti rebalans“, rekla je Čubrić.

  Dodala je da su Predlogom odluke preraspodeljeni prihodi između Grada i gradskih opština i da su definisani procenti.

  Gradsko saobraćajno preduzeće, prema njenim rečima, radilo je rebalans programa zato što je dobilo dodatnih 1,8 milijardi dinara subvencija iz budžeta Grada Beograda za tekuće poslovanje, tako da iznos subvencije za 2024. godinu za to preduzeće iznosi tri milijarde dinara.

  Ona je rekla da su komunalne takse i naknada za korišćenje javnih površina biti povećane 8,3 odsto.

  O rastu plata – MOŽE, o rastu cena – NE

  Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je, na optužbe odbornika da je nizak standard građana, odgovorio da je istina da ne dobijaju svi prosečnu platu, ali da se živi bolje nego pre deset godina.

  „Put do boljeg standarda je i realizacija projekta za Ekspo 2027“, rekao je Nikodijević i podsetio da je prosečna plata u Beogradu 119.000 dinara, a u pojedinim opštinama poput Starog grada i Savskog venca 165.000.

  Ipak, Nikodijević nije reagovao na konstatacije opozicionih odbornika koji su iz klupe aludirali na rast cena i životnih troškova.

  „A kolike su cene? Jeste li išli u prodavnicu?“…bila su samo neka od pitanja iz opozicionih redova na koje predsednik skupštine, niti bilo ko iz vladajuće koalicije nije reagovao.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE