Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd će naplaćivati karte za ulazak na Kalemegdan?

  Moguće je da će se nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, kaže za B92.net gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić.

  Jevtićeva je istakla da bi moglo da se dogodi u „narednom periodu“, odnosno verovatno za „narednih godinu ili dve”.

  Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP “Kalemegdanska tvrđava” doneti veća sredstva.

  Kako navodi, o tome razgovarala sa direketorom JP “Beogradska tvrđava” Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP „Beogradska tvrđava“ koji čine pet članova i predsednik.

  „Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj“, rekla je Ivona Jevtić.

  Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika.

  Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjevekovnu utvrđeno prestonicu Srpske despotovine, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE