Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS, kamatna stopa

  Benzin i dizel POSKUPELI, hleb jeftiniji za tri dinara

  Objavljene su nove cene goriva i hleba.

  Benzin evropremijum BMB 95 i evrodizel prodavaće se u Srbiji od danas u 15.00 do sledećeg petka u isto vreme po cenama višim za po dva dinara.

  Litar benzina evropremijum BMB 95 koštaće maksimalno na pumpama 178 dinara, umesto 176 dinara, a evrodizel 184, umesto 182 dinara. Cena evrodizela za poljoprivrednike ostala je ista, 179 dinara za litar.

  Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte produžna je do kraja juna.

  Jeftiniji hleb

  Hleb „Sava“ od danas je jeftiniji tri dinara i košta 54 dinara, što je pojeftinjenje od pet odsto.

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu na osnovu koje će od danas hleb Sava biti jeftiniji. Na to iz Unije pekara stiže najava da će sniziti cene i drugih pekarskih proizvoda – i to više od 10 odsto. Kažu pojeftinile su sirovine – kvasac, pšenica i gorivo. Država je za pomoć pekarima namenila 3,2 miliona evra, a očekuje se da niže cene hleba utiču i na usporavanje inflacije.

  Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je za Politiku, da se u Srbiji dnevno proizvede između dva miliona i dva i po miliona vekni hleba „sava“ i da većina pekara u Srbiji, zbog povećane tražnje, samo njega proizvodi.

  Pralica je ocenio da bi do 1. jula trebalo da pojeftine i specijalne vrste hleba, i dodao da su trgovačke marže za te proizvode previsoke i da idu i do 80 odsto.

  Maksimalnu cenu hleba „Sava“ od 57 dinara, Vlada Srbije utvrdila je u februaru, kada je poslednji put poskupeo.

  Računica države je da bi niža cena hleba mogla da utiče na smanjenje inflacije s obzirom na to da se dnevno proda do 2.200.000 hleba „sava“. Ali nije samo cena hleba problem.

  „Imamo problem sa mesom i to ćemo pitanje u narednim danima očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili da se na svaki način traže izuzetno viskoke cene koje su na nivou najviših evropskih cena“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE