Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafa

  BENEFITI ispijanja kafe na poslu: Zaposleni srećniji i produktivniji

  Zaposleni vole da započnu radni dan šoljicom kafe i to nije ništa čudno jer je kafa napitak bez kog mnogi ne mogu da zamisle početak dana.

  Ona daje energiju i pruža užitak pri svakom gutljaju, te su benfiti konzumacije brojni.

  Zaposleni veruju da je aparat za kafu u kancelariji važan ne samo za povećanje produktivnosti, već i za opštu sreću i zadovoljstvo poslom.

  Ne samo da šoljica kafe pruža toliko potreban kofein, već je i odličan alat za povećanje produktivnosti i motivacije u kancelariji, pokazali su rezultati studije Masačusteskog tehnološkog instituta (MIT), privatnog istraživačkog Univerziteta u Kembridžu.

  Ako šef sumnja u dobrobiti aparata za kafu u kancelariji i pauza za uživanje u napitku, evo nekoliko dobrih razloga koji dokazuju da kafa zaista pomaže:

  Benefiti ispijanja kafe na poslu

  1. Ublažavanje bolova

  Studija koju je sproveo Nacionalni institut za zdravlje otkrila je da ispijanje kafe pre rada za kompjuterom može imati snažan efekat ublažavanja bolova. I ne samo to, već otprilike dve šoljice kafe mogu smanjiti bol u mišićima do 48%.

  2. Etičko ponašanje

  U studiji iz 2014. godine, umorni ljudi koji su dobili kofein pre nego što su učestvovali u testu otkrili su da je veća verovatnoća da će se držati svojih principa.

  3. Pokazuje da vam je stalo

  Dobra kafa je jeftina, ali i odlična je prilika da se kolege osećaju cenjeno i da znaju da brinete o njima. Pružajući svojim zaposlenima opciju kafe, čaja i toplih napitaka, dajete im priliku da ,,napune baterije“ i osveženi započnu sledeći zadatak.

  4. Povećana produktivnost

  Lako, ali ispijanje kafe može pomoći da se fokusirate i poboljšate vreme reakcije, pažnju i razmišljanje. Takođe može poboljšati pamćenje i koncentraciju.

  Studija je pokazala da 80% zaposlenih ima viši moral i da su motivisani da rade svoj posao najbolje što mogu kada im se pruže jednostavne pogodnosti poput kafe i čaja.

  5. Stvara pozitivnu kulturu radnog mesta

  Pružanje korporativnog rešenja za kafu u kancelariji neće samo poboljšati produktivnost osoblja, već može pomoći i da se olakša timski rad. 40% anketiranih zaposlenih reklo je da su imali konstruktivnije razgovore uz šoljicu kafe.

  Studija MIT-a je takođe otkrila da pauze za kafu imaju pozitivan efekat na povećanje snage grupa na radnom mestu i povećanje produktivnosti. Šoljica kafe sa kolegama je odličan način za razmenu mišljenja, deljenje i stvaranje novih ideja.

  6. Poboljšava moral

  Studija je pokazala da bi 37% zaposlenih više volelo besplatnu, svežu gurmansku kafu nego božićnu zabavu kompanije! Isplative pogodnosti na radnom mestu, poput besplatne kafe, čine da se zaposleni oseća cenjenim.

  Ispijanje kafe donosi brojne zdravstvene koristi

  Dokazano je da svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

  Konzumiranje kafe je takođe povezano sa manjim rizikom od Parkinsonove bolesti, demencije, raka jetre, bolesti srca, moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

  Kafa je puna antioksidanata, koji su moćni borac protiv raka.

  Studija sa Harvarda pokazala je da žene koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno imaju 20% manji rizik od depresije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE