Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Belgijski odgovor na astronomsku inflaciju: Veće plate, manji PDV

  U Belgiji su na snazi vladine mere, počev od povećanja plata i smanjenja doprinosa do smanjenja PDV na energente, koje bi trebalo da ublaže uticaj astronomski rastućih cena na životni standard građana.

  Sa inflacijom od 8,3 procenta, Belgija se trenutno nalazi među najteže pogođenim članicama EU kada je reč o ukupnom skoku cena, koji u ovoj zemlji nije zabeležen u poslednje četiri decenije.

  Poskupljenja u Belgiji najviše se odnose na rast cena energenata, pri čemu je prirodni gas samo u martu poskupeo za 4,8 odsto, a u poređenju sa martom prošle godine za čitavih 148,8 procenata.

  Od sada, minimalna zarada u Belgiji biće veća za za 76 evra, a smanjuju se lični doprinosi za socijalno osiguranje.

  Plate zaposlenih koje iznose između 1.800 i 2.750 evra mesečno, porašće za najmanje 160 evra na godišnjem nivou, dok će primanja zaposlenih u javnom sektoru u aprilu porasti za dva procenta, što se dogodilo i u februaru, kako bi se primanja uskladila sa rastućim troškovima života.

  Nakon martovskog smanjenja PDV na račune za struju sa 21 procenta na šest procenata, od sada će u istoj meri biti smanjen i PDV na prirodni gas.

  Belgija je smanjila i PDV na solarne panele, kako bi omogućila građanima da svoje domove učine energetski efikasnijim i manje zavisnim od fosilnih goriva.

  Pumpe u Belgiji koje nude tri ili više različitih vrsta goriva moraće da postave obaveštenja o prosečnoj ceni svakog goriva za pređenih 100 km.

  Poskupele su i takse na avionske letove iz Belgije, tako da će letovi za destinacije kraće od 500 km biti skuplji za 10 evra, a van EU za četiri evra po karti.

  Neke banke su ograničile i maksimalne iznose podizanja gotovine sa štednih računa na 250.000 evra, što je ranije bilo neograničeno.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE