Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beč

  Beč ŠTEDI na novogodišnjoj rasveti: Kako će ovo da utiče na privredu?

  Danas počinje božićna rasveta u Beču koja će obuhvatati 30 ulica i trgovačkih zona i koja će morati da uzme u obzir visoke cene struje i nestašicu energenata.

  U 2021. godini rasveta je radila 660 sati, a ove godine će to biti smanjeno na 364 sata čime će biti obezbeđena ušteda od 45 odsto. Da bi se postigla ušteda vreme osvetljenja će biti skraćeno na period od 18. novembra do 8. januara. Umesto do ponoći rasveta će biti uključena od 15 do 22 časa svakoga dana.

  Beč je pre deset godina postepeno počeo da prelazi na LED božićnu rasvetu, pa je danas većina rasvete opremljena LED lampicama. Njihova ukupna potrošnja iznosi 49.000 kilovatsati što odgovara godišnjoj potrošnji 14 domaćinstava sa četiri člana.

  Beč

  Beč (Unsplash)

  „Praznična rasveta je važan deo božićne atmosfere u našem gradu. To daje značajan doprinos velikom uspehu Beča kao božićnog grada. Ove godine su nam potrebne pozitivne vibracije koje se pojavljuju čim se upale gradska svetla. Potrošnja struje će biti smanjena kroz upotrebu LED lampica i skraćeno vreme osvetljenja“, izjavila je Margarete Gumpreht iz Privredne komore Beča.

  Kako će ovo uticati na privredu?

  Inače, poznato je da je božićno osvetljenje bečkih ulica nešto što privlači veliki broj turista da u ovoj metropoli provedu praznike. Samim tim, rasveta ne podstiče samo praznično raspoloženje, već predstavlja i značajan faktor za privredu.

  Ipak, sa skoro duplim smanjenjem sati kojima će Beč biti osvetljen, postavlja se pitanje kako će ovo uticati na privredu Austrije koja je do sada praktikovala gotovo čitav set novogodišnjih aktivnosti i koja je od perioda praznika imala milionsku zaradu.

  Prethodnih par godina bile su izazovne, kako za ceo svet, tako i za Austriju, a posebno Beč koji važni za božićnji grad. Prvo karantini, zatvaranja i zdravstveni uslovi, a sada i energetska kriza doprinela je tome da ovaj grad treba da strahuje za svoju gotovo tri veka dugu deceniju kao grad simbol praznične euforije.

  Beč

  Beč (Unsplash)

  Inače, kada je reč o osvetljenju i finansiranju, do prošle godine su troškove struje za prazničnu rasvetu plaćala Udruženja trgovačkih ulica svake godine, 50 odsto, dok ostatak troškova preuzimaju grad i Privredna komora.

  Beč: Tri veka od osnivanja božićnog vašara

  Beč ove godine slavi 300 godina postojanja božićnih vašara i povodom jubileja otvario je već 17 vašara sa 950 štandova.

  Ukrasi za jelku, ideje za poklone svih vrsta, kuvano vino, punč i različite đakonije će opet obradovati i mlade i stare u neprikosnovenoj božićnoj prestonici Evrope. Ukupno 161 štand će nuditi kulinarske specijalitete, a poštovanje higijenskih uslova će se strogo kontrolisati.

  Jelka ispred skupštine grada je postavljena, a radovi na organizaciji vašara su u toku.

  Beč

  Beč (Unsplash)

  Svake godine jedna austrijska pokrajina pošalje drvo koje će krasiti trg ispred skupštine.

  Ovogodišnja smreka je visoka 28 metara, stara 130 godina i potiče iz Štajerske.

  Jelka će biti osvetljena 19. novembra u prisustvu gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE