Bebac: Porodiljama i trudnicama se ponovo UMANJUJE PLATA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bebac: Porodiljama i trudnicama se ponovo UMANJUJE PLATA

  Roditeljski portal Bebac saopštio je da je država ponovo umanjila plate porodiljama zbog toga što su poslodavci koristili mere države tokom pandemije, pa će porodiljama i trudnicama biti umanjena naknada zarade na porodiljskom bolovanju.

  Uredba koja ima za cilj ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19 u velikoj meri će ugroziti egzistenciju trudnica i porodilja, čiji su poslodavci koristili ovu meru države, naveo je portal Bebac.

  Kako bi se ublažile ekonomske posledice vanrednog stanja i korona krize u Srbiji, država je omogućila poslodavcima da odlože plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene.

  “Koliko god da je ovakva mera pomogla poslodavcima, nedopustivo je da zbog iste mere ispaštaju zaposleni — u ovom slučaju trudnice i porodilje, kojima se u obračunu naknade zarade neće obračunavati meseci za koje poslodavac nije platio poreze i doprinose. To u praksi znači da će sve porodilje, čiji su poslodavci koristili ovo pravo, biti oštećene”, piše Bebac.

  Poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa za ukupno četiri meseca: mart, april, maj i avgust, ili april, maj, jun i avgust 2020. godine.

  Sve trudnice i porodilje kojima ovi meseci ulaze ili će ulaziti u poslednjih 18 meseci od dana otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno 18 meseci od otpočinjanja porodiljskog bolovanja, biće u velikoj meri oštećene, jer će im se u obračunu naknade zarade ovi meseci računati sa nula dinara“, navodi Bebac.

  Dodaje se da će porodilje razliku u naknadi zarade moći da dobiju tek 2023. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Varijan

   Procitajte uredbu, nije potrebno da ste veliki pravnici, i bice vam jasno da je ovo netacna informacija... Član 4, stav 4, evo link do uredbe https://www.mfin.gov.rs/propisi/uredba-o-fiskalnim-pogodnostima-i-direktnim-davanjima-privrednim-subjektima-u-privatnom-sektoru-i-novcanoj-pomoci-gradjanima-u-cilju-ublazavanja-ekonomskih-posledica-nastalih-usled-bolesti-covid-19/

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE