Banku birajte kao životnog partnera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Banku birajte kao životnog partnera

  Put do sopstvenog doma ne mora biti trnovit, važno je da imate pouzdanog savetnika

  Rešavanje stambenog pitanja jeste jedan od najvažnijih koraka u životu svih nas i često predstavlja izvor velikog stresa. Stoga je veoma važno da na samom početku dobro procenimo mesečni finansijski izdatak koji možemo sebi da priuštimo, naravno, uzimajući u obzir sve postojeće i planirane troškove, kao i porodični budžet.

  Iako su kamatne stope i cene nekretnina niže nego ikada, nije lako doneti odluku o zaduživanju, a osnovni razlog jeste sam period otplate stambenog kredita koji ide čak do 30 godina. To kreira dugoročnu vezu između banke i klijenta te stoga, kao i u životu, partnera u ovom procesu treba da biramo veoma pažljivo. Tanja Radojčić, direktorka Odeljenja za razvoj procesa, proizvoda i kanala prodaje za fizička lica „UniCredit Banke Srbija“, preporučuje klijentima da „detaljno prouče ponude banaka, vodeći računa o svim troškovima koji se javljaju u vezi sa stambenim kreditom, ali i da se raspitaju o reputaciji i poslovanju banke, kao i o ostalim proizvodima koje ona nudi.“

  Važno je znati da se putem kredita ne mogu finansirati objekti izgrađeni bez lokacijskih uslova, odnosno građevinske dozvole, kao ni objekti u procesu legalizacije. Dakle, jedan od uslova koji mora da bude ispunjen kako bi zahtev za stambeni kredit bio uzet u razmatranje je da se radi o uknjiženoj nekretnini, ili da se radi o objektu u izgradnji, naravno uz postojanje lokacijskih uslova, odnosno građevinske dozvole i/ili upotrebne dozvole.

  Tanja dodaje: „Sve veći broj ljudi se, pre svega zbog niže cene kvadrata, odlučuje da kupi stan koji je još u izgradnji. U ovom slučaju, preporučujemo klijentima da provere da li investitor poseduje svu dokumentaciju kojom se potvrđuje postojanje svih neophodnih dozvola. Nakon dostavljanja celokupne dokumentacije, sudski veštak, ovlašćen od strane banke, izrađuje zapisnik o proceni tržišne vrednosti nepokretnosti pri čemu, pored provere dokumentacije, vrši i proveru kvaliteta i ispravnosti samog objekta.”

  U ovom procesu, važno je da znamo da se od samog početka možemo osloniti, pre svega, na podršku našeg bankarskog savetnika. To je ključna osoba, koja će nam pomoći da se detaljno upoznamo sa celokupnim procesom i biće naš vodič kroz sve njegove faze, počev od prikupljanja neophodne dokumentacije, složenih provera, podnošenja zahteva, odobrenja, uspostave hipoteke i, na kraju, prenosa sredstava prodavcu nekretnine. On je neko ko će sa nama brinuti da sve protekne u najboljem redu, kako bismo zaštitili naše interese u smislu procene rizika ulaganja. Jer, kao što rekosmo na početku, koliko god svi mi maštamo o svom domu iz snova, nije lako doneti odluku o dugoročnom zaduživanju u ovim promenjivim vremenima, ali uz prave razloge i podršku, naći ćemo potrebnu motivaciju da to i ostvarimo.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE