Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ubs

  Bankarski gigant OTPUŠTA hiljade radnika nakon spašavanja rivala

  UBS očekuje da će otpustiti oko 3.000 radnih mesta u Švajcarskoj u cilju smanjenja troškova od 10 milijardi dolara, jer preduzima sveobuhvatan remont nakon hitnog spašavanja Credit Suisse-a ranije ove godine.

  Otkazivanje radnih mesta iznosi oko osam odsto zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta, koji je u četvrtak prijavio neto profit od 29 milijardi dolara za drugi kvartal. To je najveći kvartalni profit banke u istoriji i skoro u potpunosti je proizašao iz računovodstvene tehnike u vezi sa preuzimanjem, kažu analitičari.

  „Sama veličina kvartalnog profita bila je direktan rezultat računovodstvene razlike između cene od 3 milijarde dolara koju je UBS platio za Credit Suisse i vrednosti bilansa stečenog zajmodavca“, rekao je Džeremi Nejlor, analitičar.

  Newly appointed Group Chief Executive Officer of Swiss Bank UBS Sergio Ermotti attends a news conference in Zurich, Switzerland Wednesday, March 29, 2023. (Michael Buholzer/Keystone via AP)

  Ukidajući taj izuzetan dobitak na papiru, UBS je objavio profit pre oporezivanja od 1,1 milijardu dolara za kvartal.

  Vest o otpuštanju zaposlenih mogla bi da izazove nove kontroverze u Švajcarskoj, gde se dogovor već pokazao nepopularan u javnosti i kod nekih političara.

  „Udruženje zaposlenih u švajcarskim bankama zahteva da se 37.000 zaposlenih u dve institucije u Švajcarskoj tretira pravedno i ravnopravno u procesu integracije“, navodi se u saopštenju Švajcarskog bankarskog sindikata.

  U razgovoru sa analitičarima, izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti rekao je: „Svaki izgubljeni posao je bolan za nas. Nažalost, u ovoj situaciji rezovi su bili neizbežni.”

  Ermoti je rekao da će se otpuštanje proširiti „na nekoliko godina“ i da će banka pogođenim zaposlenima pružiti finansijsku podršku, usluge prelaska na radna mesta i mogućnosti prekvalifikacije.

  Nema informacija o otpuštanjima van Švajcarske

  Banka, koja ima ukupnu globalnu radnu snagu od skoro 122.000, nije dala više detalja o broju mogućih otpuštanja van Švajcarske u svom izveštaju o zaradi – prvom izveštaju od kada je kupila svog rivala.

  Oko 8.000 zaposlenih iz Credit Suisse već je dobrovoljno otišlo u prvoj polovini godine, pri čemu se otprilike polovina tog odliva dešavala u Sjedinjenim Državama i Azijsko-pacifičkom regionu, a 10% u Švajcarskoj, rekao je novinarima finansijski direktor UBS Todd Tuckner.

  kredi suis

  The logo of the Swiss bank Credit Suisse (Walter Bieri/Keystone via AP, File)

  Ermoti je rekao da banka očekuje da će još veći broj zaposlenih dati ostavku ili otići u penziju, ali da će i dalje morati da se otpuste radna mesta van Švajcarske da bi se postigli ciljevi uštede. UBS takođe planira da smanji svoje oslanjanje na spoljne izvođače.

  Victoria Scholar, šef odeljenja za investiranje u Interactive Investor, onlajn platformi, rekla je da se banka suočila sa „zastrašujućim izazovom pokušaja da izbalansira potrebu za zadržavanjem ključnog osoblja dok istovremeno vrši velika otpuštanja“.

  Najveće spajanje banaka u istoriji

  UBS je takođe potvrdio planove da zadrži bankarske operacije Credit Suisse u Švajcarskoj i da ih u potpunosti apsorbuje u novospojenu grupu, umesto da se odluči za spinoff ili IPO, iako bi to rezultiralo 400 otpuštanja manje.

  „Naša analiza jasno pokazuje da je puna integracija najbolji ishod za UBS, naše zainteresovane strane i švajcarsku ekonomiju“, rekao je Ermoti u saopštenju. On je dodao da je ovo „jedno od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u istoriji“.

  Novac (Freepik)

  UBS je saopštio da očekuje da će ostvariti više od 10 milijardi dolara uštede od integracije do kraja 2026. — milijardu dolara više i godinu dana ranije nego što je planirano kada je preuzimanje objavljeno u martu. Akcije banke porasle su za čak 7 odsto, a ove godine su porasle za 35 odsto, piše CNN.

  UBS se 19. marta složio da kupi Credit Suisse po povoljnoj ceni od 3 milijarde švajcarskih franaka (3,4 milijarde dolara) u akciji spasavanja koju su organizovale švajcarske vlasti kako bi sprečile krah bankarskog sektora .

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE