Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Banka, London, gradovi

  Banka upozorila Britance: Zemlja će pasti u RECESIJU ove godine

  Banka Engleske upozorila je da će Velika Britanija pasti u recesiju ove godine jer je podigla kamatne stope sa 1,25 odsto na 1,75 odsto u pokušaju da obuzda rastuće cene.

  Očekuje se da će se ekonomija smanjiti u poslednja tri meseca ove godine i nastaviti da se smanjuje do kraja 2023. To bi bio najduži pad od finansijske krize 2008.

  Za pad je uglavnom kriv rast cena gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu. Izdato je upozorenje da će tipičan račun za energiju dostići 3.500 funti u oktobru, što je tri puta više nego što je Banka prognozirala pre godinu dana.

  Predviđa se da će ovaj nagli porast računa za energiju dovesti do inflacije, stope po kojoj cene rastu, na 13 odsto. Upozoravaju da ekonomski rast u Velikoj Britaniji već usporava.

  Inflacija, banka

  Inflacija, banka (Pixabay)

  „Poslednji rast cena gasa doveo je do još jednog značajnog pogoršanja izgleda za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evrope“

  Povećanje kamatnih stopa je šesto povećanje u nizu dok se Banka Engleske bori da ublaži inflaciju. Jedan od načina da se kontroliše rast cena je povećanje kamatnih stopa, što podstiče ljude da se zadužuju i troše manje. To bi, teoretski, trebalo da podstakne ljude da više štede.

  Međutim, mnoga domaćinstva će biti dodatno „pritisnuta“ nakon povećanja kamatnih stopa, uključujući i neke nosioce hipoteka.

  Prema Moneifacts.co.uk, vlasnici kuća sa prosečnom standardnom hipotekom sa varijabilnom kamatnom stopom povećaće svoje mesečne uplate za 59,17 funti.

  Kuća

  Stan, kuća (Pixabay)

  Odbor za monetarnu politiku Banke glasao je sa 8-1 za povećanje od 0,5 odsto. Inflacija trenutno iznosi 9,4 odsto – daleko iznad cilja Banke od 2 odsto. Porast na 13 posto bi stavio inflaciju na najviši nivo za 42 godine.

  Banka Engleske je pokušala da ublaži inflaciju od neverovatnih 13 odsto, ali predviđa recesiju sve dok je velika finansijska kriza kao ona viđena ranih 1990-ih, prenosi BBC.

  Banka smatra da će računi za energiju, koji u proseku dostižu skoro 300 funti mesečno, što je utrostručeno u odnosu na nivo prethodne godine, gurnuti privredu u poslednjem kvartalu ove godine u recesiju. Ako globalni troškovi energije ostanu tamo gde jesu, ta recesija će tada trajati čitavu narednu godinu, sa inflacijom jedva ispod 10 odsto, čak i za godinu dana.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE