Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bajatović: „Turski tok“ gotov do kraja godine

  Gasovod „Turski tok“ biće završen najkasnije do kraja godine, pa samim tim i sposoban da snabdeva Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo da pokriva i deo potreba Mađarske, tako da problema u snabdevanju gasa naše zemlje neće biti, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

  U tom smislu ne očekujemo nikakve probleme u snabdevanju, a što je najvažnije, i cena gasa će biti slična sadašnjoj ukoliko ne bude bitnih poremećaja cene nafte, objašnjava za Politiku prvi čovek Srbijagasa.

  Srbija u ovom času i dalje gas dobija samo iz jednog pravca preko Ukrajine, a iz Gasproma poručuju da „uz smetnje koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima, naš tranzit kroz gasovode u Ukrajini takođe bi mogao biti poremećen ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbednost svojih gasovoda zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava“.

  Bajatović objašnjava da u cilju sigurnog i redovnog snabdevanja gasom Srbija razrađuje i alternativni scenario iz pravca „Baumgartena“, najvećeg skladišta gasa u Evropi do kog gas stiže i gasovodom „Severni tok“.

  Inače do početka tranzita preko Bugarske u Srbiji će biti postavljene četiri stanice za merenje gasa i kompresorske stanice.

  Reč je o stanicama za prijem gasa iz pravca Bugarske čija je minimalan potrošnja 8,4 miliona kubika gasa dnevno, kao i još tri stanice za odvajanje iz sistema za transport gasa čija je projektna potrošnja od dva do 4,6 miliona kubika gasa dnevno.

  Izvor: Politika

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE