Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  bajatović

  Bajatović objasnio zašto je Srbijagasu je potreban kredit od 105 mil. EUR

  Generalni direktor „SrbijagasaDušan Bajatović rekao je da je toj kompaniji potreban kredit od 105 miliona evra za koji država treba da izda garanciju jer su morale da se obezbede zalihe gasa.

  On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansuje, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kome je razmatran predlog zakona o tom zaduženju rekao da je taj novac već potrošen za kupovinu gasa, ali da firma mora da obezbedi tekuću likvidnost.

  „Mi smo taj kredit praktično već potrošili na kupovinu zaliha, ali moramo da obezbedimo tekuću likvidnost“, rekao je Bajatović.

  „Vrednost zaliha prelazi kreditno zaduženje“

  Članovi Odbora su razmatrali Predlog zakona o regulisanju obaveza Republike Srbije prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) na osnovu korišćenja sredstava iz stend-baj aranžmana, odobrenog Srbiji 2022. godine u vrednosti 2,4 milijarde evra.

  Bajatović je rekao da se u skladištu u Banatskom Dvoru nalazi 286 miliona kubnih metra gasa, a u skladištu u Madjarskoj 380 miliona kubnih metara za slučaj da se, iz bilo kojih razloga, prekine dotog tog energenta iz Rusije.

  Istakao je da vrednost zaliha prelazi kreditno zaduženje, a da „Srbijagas“ uspeva da plati ono što je tekuće zaduženje.

  Dodao je da „Srbijagas“ posluje u uslovima u kojima se visoko subvencioniše cena gasa i da će cena tog energenta morati da ove godine bude povećana.

  On je rekao da ta kompanija trenutno ruskom „Gaspromu“ plaća gas po ubedljivo najnižoj ceniu Evropi od 386 dolara za 1.000 kubnih metara.

  Podsetio je da je do 2012. godine bilo sedam kreditnih zaduženja „Srbijagasa“ po 200 miliona evra za tekuću likvidnost.

  Bajatović o ceni gasa: Mora da ide gore

  Naveo je da se cena gasa ne može podići prevelikom brzinom, ali da će ona sigurno u toku godine morati da ide gore i smanji se gep izmedju 800 miliona evra, predvidjenog zaduženja budžetom i potrebnog zaduženja.

  Bajatović je rekao da „Srbijagas“ ne bi dobio kredit bez garancije države, a i kamatne stope bi bile više bez te garancije, a krediti kratkoročniji.

  „Mi smo morali da obezbedimo da imamo i gasa i električne energije“, rekao je Bajatović i naveo da je „Srbijagas“ od prethodnih zajmova od 1,4 milijarde evra do 2014. godine vratio 390 miliona evra, a sve ostalo država.

  Srbijagas posluje pozitivno, tvrdi Bajatović

  On je rekao da ta kompanija posluje pozitivno i da će i ove godine biti u plusu za oko pet milijardi dinara, prošle godine je bila u plusu za sedam milijardi dinara, a da je nekih godina „višak“ bio i 15 milijardi dinara.

  „Od 2014. godine ‘Srbijagas’ nije radio sa gubitkom. To se sada jasno vidi jer je transparentno izdvojeno šta je subvencija države za cenu gasa, a šta je trošak firme“, rekao je Bajtović i dodao da ta kompanija trenutno ima kredit od 300 miliona evra.

  Odbor je većinom glasova predložio Skupštini Srbije da prihvati sva tri predloga zakona

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE