"Bagatelne cene": Stočarstvu preti krah

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Bagatelne cene”: Stočarstvu preti krah

  Cene žvih svinja su posle prvomajskih praznika ponovo pale oko 20 dinara i stočarstvu u Srbiji preti krah, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

  On je za Betu rekao da je kilogram žive vage svinja krajem aprila koštao oko 150 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) od deset odsto, a sada, kada su prošli prvomajski praznici zbog čega je pala tražnja, košta 130 dinara bez PDV.

  “Stočarstvu preti krah posle završetka pandemije izazvane koronavirusom jer su pojeftinile, ne samo svinje, već i goveda i ovce. Proizvođači svinja i ostale stoke počinju da gase proizvodnju zbog sve većih gubitaka”, rekao je Erić.

  Dodao je da je posle višemesečnih “bagatelnih cena” svinja, pred prvomajske praznike porasla tražnja i cena koja nije u potpunosti pokrivala troškove proizvodnje, ali je delimično smanjila gubitke.

  To je, kako kažu stočari, davalo nadu da će se nastaviti rast cene jer je kilogram, pre poskupljenja hrane za 30-40 odsto, koštao oko 170 dinara.

  Cena od 150 dinara po kilogramu je, po Erićevim rečima, trajala samo desetak dana i kada su prvomajski praznici prošli pali su i tražnja i cena.

  Skuplja stočna hrana dodatni udar

  Erić je rekao da je ovih dana isporučio turnus tovljenika, ali da razmišlja da li da obnavlja proizvodnju jer kvalitetni prasići za tov koštaju skoro 400 dinara po kilogramu, pa za prase od 25 kilograma treba dati oko 9.000 dinara.

  “Jedino proizvođači svinja ne mogu da utiču na cenu svog proizvoda, trgovci odrede maržu i formiraju cenu za potrošače tako da obezbede zaradu”, rekao je Erić.

  Dodatni troškovni udar na proizvođače svinja je, prema njegovim rečima, prošlonedeljno poskupljenje stočne hrane.

  Kukuruz je sa 24-25 dinara po kilogramu poskupeo na skoro 30 dinara, soja stalno poskupljuje i od 40 dinara po kilogramu stigla je na 90 dinara, a sojina sačma je poskupela sa 75 na 110 dinara, što povećava gubitke u stočarskoj industriji.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE