Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avio-saobraćaj se NEĆE OPORAVITI pre 2026. godine

  Britanski aerodrom Hitrou upozorio je da postoji velika opasnost da se putovanja avionom neće vratiti na nivo od pre pandemije kovida 19 sve do 2026. godine, uprkos tome što se u poslednja tri meseca beleži porast broja putnika.

  Ovaj aerodrom je saopštio i da su gubici koje je pretrpeo od početka pandemije sada dostigli čak 3,4 milijarde funti. Kako su istakli, međunarodna avionska putovanja su možda „na pragu oporavka“ ali „predstoji još dug put“.

  Kako prenosi Gardijan, Hitrou je prijavio da je po prvi put zabeležio porast broja putnika od početka pandemije, pošto su mnoge zemlje počele sa popuštanjem restriktivnih mera.

  Broj putnika u poslednja tri meseca porastao je na nivo od 28 odsto u odnosu na pre pandemije, dok je količina prtljaga dostigla 90 odsto od nivoa u ekvivalentnom periodu 2019. godine.

  Uprkos poboljšanju situacije proteklih meseci, ukupni gubici koje je Hitrou zabeležio na godišnjem nivou su porasli. Broj putnika u prvih devet meseci je iznosio 10,2 miliona, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 19 miliona.

  Zbog toga je ovaj aerodrom prijavio gubitak od nešto iznad milijardu funti u periodu od devet meseci do kraja septembra, dok je za isto vreme prošle godine izgubio 786 miliona.

  Kompanija je u svom izveštaju upozorila da se avionski saobraćaj najverovatnije neće u potpunosti oporaviti u narednih pet godina.

  Džon Holand-Kej, izvršni direktor aerodroma Hitrou, kaže da se Velika Britanija nalazi „na pragu oporavka koji će dovesti do povećanja potražnje, otvaranja novih kvalitetnih radnih mesta i ponovnog oživljavanja britanske ekonomije“, ali i upozorava da sve to može biti ugroženo ako se ne osigura na duže staze.

  Holand-Kej je pozvao zemlje da se fokusiraju na program vakcinacije na globalnom nivou kako bi se omogućilo da se međunarodna putovanja odvijaju bez testiranja i zatražio „pravednu“ finansijsku regulaciju.

  Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) je prošle nedelje dala dozvolu da Hitrou znatno poveća naknade za sletanje od narednog leta, ali je odbila predlog aerodroma da naplata bude gotovo dvostruko veća.

  Hitrou je zatražio da naknade budu u rasponu od 32 do 43 funte po putniku, pošto pokušava da umanji štetu koju je pretrpeo zbog gubitaka izazvanim pandemijom virusa korona.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE