Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avangarda u Francuskoj: Odustaju od proizvodnje nafte i gasa

  Francuska želi da bude „avangarda“ tako što će predstaviti zakon o prestanku skromne proizvodnje ugljovodonika na svojoj teritoriji, a nada se da će ubediti druge zemlje da prate njen primer.

  „Mi predvodimo po toj ambiciji (za okončavanje proizvodnje nafte i prirodnog gasa) po čemu će Francuska biti prva na svetu“, rekao je predsednik Emanuel Makron, preneo je portparol Vlade Kristof Kastaner.

  Tekst zakona je predstavio ministar za ekološku tranziciju Nikola Ilo. Vlada želi da se zakon usvoji do kraja godine, kako bi se sprovelo obećanje predsednika šefa države izabranog u maju.

  Zakon predviđa da neće biti izdavanja novih dozvola za istraživanje ugljovodonika, što će zaustaviti potragu za novim naftnim ili gasnim depozitima.

  S druge strane, postojeće operativne koncesije neće biti obnovljene nakon 2040. godine, tako da se očekuje da će se proizvodnja nafte i gasa produžiti do oko tog datuma.

  Ove odredbe se odnose na projekte na domaćem tlu i moru, kako u Francuskoj, tako i na njenim prekomorskim teritorijama.

  „Francuska proizvodnja se može smatrati marginalnom u poređenju sa našom potrošnjom, ali mi smo prva zemlja koja preduzima ovu vrstu mera“, rekao je za AFP minista Ilo koji smatra da će „druge zemlje slediti taj korak“.

  „Nekonvencionalna ekstrakcija“ ugljovodonika gas iz škriljaca, će se kasnije zabraniti.

  Jedini izuzetak je što će se i dalje kaptirati rudni gas, ali radi bezbednosti rudara i zbog zaštite životne sredine, jer je veoma opasan pošto je eksplozivan i veoma doprinosi globalnom zagrevanju.

  Novim odredbama, Francuska namerava da ograniči emisiju „gasova staklene bašte“ jer odustaje od korišćenja ugljovodonika koji zagađuju i tokom proizvodnje, i tokom potrošnje. Ona time želi da ispuni svoje obaveze preuzete svetskim Pariskim sporazumom UN o klimi, čiji je cilj da se ograniči globalno zagrevanje.

  Zato Pariz namerava da ograniči potrošnju i drugog fosilnog goriva. Nikola Ilo je početkom jula najavio da želi da se do kraja 2040. godine obustavi prodaja dizel goriva i auto-benzina.

  Francuska se nada da će u svemu tome imati vodeću ulogu u svetu, čak i ako nikada nije bila medju većim proizvođačima ugljovodonika.

  Ona godišnje proizvodi oko 815.000 tona nafte. Najveći proizvođač je firma „Kanadean Vermijon“, koja je kupila polja od kompanija „Eso“ i „Total“.

  Ta proizvodnja dostićiće samo skroman jedan odsto francuske potrošnje, te ta zemlja masovno uvozi naftu, mahom za transport, kao i gas koji se većinom koristi za grejanje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE