Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Atlantik Grupa: Snažan rast profitabilnosti uz očekivani rast prihoda

  Atlantik Grupa je u prvih devet meseci ove godine ostvarila ukupan prihod od 518 milliona evra, pri čemu su prihodi od prodaje u odnosu na isti period prethodne godine organski rasli 3,7 odsto dok je blagi nominalni pad prihoda od prodaje od 0,5 odsto rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske prehrane belgijskom partneru i izostanka s tim povezanih prihoda od uslužne proizvodnje.

  Kako je sopšteno, dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 70 milliona evra i veća je za 18,9 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla čak 34,4 odsto na 42.3 miliona evra.

  Najbolji u odnosima s investitorima

  Predsednik Uprave Emil Tedeski rekao je da se zahvaljujući najpre poslovnim rezultatima, a sudeći i prema osvojenim nagradama i priznanjima, može zaključiti da će 2018. biti još jedna uspešna godina za Atlantik Grupu, u kojoj su ojačali korporativne prakse kao i brendove.

  „Atlantik je kao prvi izdavalac prešao sa Službenog u Vodeće tržište ZSE, a usledila je i prva nagrada za odnose s investitorima. Naš najinternacionalniji brend – Argeta – postao je evropski lider, dok redizajnirana Cockta ostvaruje izvanredne prodajne rezultate. Uz osnaženi distributivni asortiman, nastavili smo i s poboljšanjima u organizaciji distribucije, te s dezinvestiranjem „non-core“ poslovnih operacija. Takođe, značajan rast profitabilnosti i niži finansijski troškovi zahvaljujući daljem razduživanju ojačali su naše novčane tokove čineći čvrsto uporište za budući rast“, ocenio je Tedeski.

  Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana posebno se ističe Argeta, koja se, nakon uspešnog pokretanja proizvodnje u SAD-u prošle godine, u ovoj godini pozicionirala kao mesni namaz broj jedan u Evropi.

  Redizajnirana Cockta je ostvarila zavidne prodajne rezultate, s ukupnim rastom u HoReCa segmentu od čak 47 odsto. U nastavku strategije dezinvestiranja manjih poslovnih operacija u julu  je sa renomiranom kompanijom Magdis iz Zagreba potpisan ugovor o kupoprodaji društva Neva, koje okuplja poznate kozmetičke brendove Melem, Plidenta i Rosal.

  Tržište Srbije raslo 5,6 odsto

  Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantik Grupe u prvih devet meseci 2018. najviše su uticala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 10,2 odsto, pića s rastom od 7,0 i kafa s rastom od 4,3 odsto.

  Kafa se takođe s 21 odsto učešća i 108.9 milliona evra prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima. Pod uticajem jačanja portfolija i optimizacije organizacije najznačajniji rast u distributivnom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 9,6 odsto i Srbije s rastom od 5,6 odsto, a slede Slovenija koja je rasla 5,5 odsto i BiH s rastom od četiri odsto.

  U ukupnoj prodaji sopstveni  brendovi čine 68,9 odsto, brendovi principala u distribuciji 23,0 odsto, apotekarski lanac Farmacia sa 7,9 odsto i proizvodnja privatnih robnih marki za treće strane 0,2 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE