ASW Inženjering: Zašto je veštačka inteligencija već sada realnost za sve kompanije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ASW Inženjering: Zašto je veštačka inteligencija već sada realnost za sve kompanije?

  Optimizacija – reč u kojoj se ogleda rast i predviđa željeni rezultat, i koja je danas, više nego ikada pre, sinonim za uspeh ali i opstanak jedne kompanije. Kompanija ASW Inženjering svojim softverskim rešenjima među kojima se nalaze i ona zasnovana na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju pronalazi nove načine da u optimizaciju procesa i resursa za svoje klijente učini što naprednijom i efikasnijom. O rešenjima proisteklim iz rada 70 ASW inženjera, konkurentnosti i planovima za budućnost, razgovaramo sa Nemanjom Avlijašem, novim generalnim direktorom kompanije ASW Inženjering.

  • Kompanija ASW Inženjering formirala je novu strategiju razvoja na tri ključna postulata: digitalizacija, optimizacija i transparentnost. Šta svaki od njih znače u ASW praksi?

  Navedeni postulati predstavljaju strategiju koja nam omogućava da budemo uvek korak ispred u vidu obezbeđivanja sigurnosti našim partnerima u činjenici da će smislenim razvojem postojećeg sistema unapređivati sopstveno poslovanje

  • Aktuelna pandemija je bez sumnje donela nove potrebe za vaše klijente i postavila novu dinamiku realizacije odgovora na njih. Kako se kompanija ASW Inženjering prilagodila novonastaloj situaciji?

  Covid-19 doneo je godinu promena ne samo u poslovanju, nego i funkcionisanju čitavog ljudskog roda. Sa aspekta poslovanja, nametnuta je dodatna potreba za digitalizacijom svih procesa gde je to moguće, kako bi se obezbedilo trenutno prilagođavanje situaciji i agilnost poslovanja. Stabilnost rada, kontinuirano usavršavanje i primena naprednih matematičkih modela su i protekle godine omogućili kompaniji ASW konkurentnost i lidersku poziciju među domaćim proizvođačima softverskih rešenja.

  • Šta nam je, posmatrano kroz prizmu ASW klijenata, donela popularizacija cloud poslovanja?

  ASW cloud rešenja u Srbiji i regiji su, pre svega, namenjena malim i srednjim preduzećima koja teže povećanju efikasnosti poslovanja uštede u vidu investicija u dodatni hardver, prateće ljudstvo i kao takva predstavljaju jasan benefit krajnjim korisnicima. S druge strane, svesni smo činjenice da se, uprkos globalnim istraživanjima koja su najavljivala da će do kraja 2020. godine 90% kompanija deo svog poslovanja ili celokupno poslovanje migrirati u cloud okruženje, to nije desilo u prognoziranim razmerama. Bez obzira na to, nastavljamo propagiranje SaaS modela na cloudu ka ciljnoj grupi klijenata i verujemo da će se nastaviti pozitivan trend u cilju dalje digitalizacije poslovanja MSP.

  • Zašto je mašinsko učenje danas toliko popularno? 

  Mašinsko učenje suštinski menja čitave industrije i široko je primenjivo iz razloga izuzetne asistencije prilikom donošenja odluka. Nova industrijska revolucija kojoj svedočimo reflektuje se i u ogromnim doprinosima ekonomiji. Takođe, važno je spomenuti je da eksponencijalni rast u performansama hardvera omogućava algoritme sa milijardama parametara, trenirane na čitavim terabajtima podataka.

  • Veštačka inteligencija donosi korenite promene u sve industrije, sve poslovne procese, ali i naše živote. Kako kompanije mogu ostvariti benefite od korišćenja veštačke inteligencije i mašinskog učenja i da li, iz Vašeg iskustva, prepoznajete industrije koje ostvaruju više koristi od drugih?

  Važan je dobar način upotrebe, za koji je neophodno domensko znanje. Jedan algoritam rešava jedan specifičan, usko specijalizovan zadatak, a na inženjerima je da nad tim rezultatom oblikuju sistem koji donosi stvarnu vrednost korisniku.

  Benefiti se ostvaruju kroz donošenje odluka u realnom vremenu (koliko robe naručiti, šta ponuditi kupcu od artikala u e-prodavnici, da li prihvatiti transakciju), poboljšanje procesa (bolje snabdevanje u maloprodaji, upravljanje finansijskim portfolijima. predikcije gde će biti potrebno koliko radnika). Primene postoje u svim industrijama, od maloprodaje do energetike i bankarstva, a u toku je i trka za osvajanje industrija u kojima je AI manje zastupljen.

  • Gde se ASW Inženjering nalazi danas, kada je reč o razvoju i implementaciji AI i ML rešenja? Koja rešenja ističete kao vodeća?

  asw:maximus je naša AI platforma koja prima sve dostupne podatke od klijenta i na osnovu njih trenira i primenjuje algoritme mašinskog učenja za donošenje odluka u realnom vremenu i optimizaciju procesa.

  Jedan od najboljih primera upotrebe je asistent za snabdevanje koji smanjuje događaje kad nestane zaliha za preko 70%, događaje kad zalihe padnu ispod minimalnih za 98% i učestalost nagomilanih zahila za preko 30%. Takođe, jedan od primera je i naš AI Chargeback Prevention koji smanjuje broj chargeback-ova za čak 50%.

  • Da li se, prema Vašem mišljenju, može reći da smo konkurentni u svetskoj IT industriji? Kako vidite ASW iskorak u nova tržišta izvan granica Srbije?

  Primene naprednih matematčkih modela su u potpunosti konkurentne svetskim rešenjima, a jedan od pokazatelj je i  implementacija naših rešenja u Velikoj Britaniji. Lokalno tržište se i dalje upoznaje sa konkretnim benefitima optimizacije procesa i resursa, ali verujem da će u skorijoj budućnosti biti neizostavan deo ponuda implementacije informacionih sistema.

  • Koje ASW inženjering proizvode biste istakli kao one koji imaju potencijal za najveći uspeh u 2021?

  Machine learning asw:maximus sa akcentom na module naprednog asistenta za snadbevanje, charge back predikcije i anti fraud predikcije za bankarski sektor, dok smisleno unapređenje vidimo u primeni mašinskog učenja u augmentiranoj/ virtuelnoj realnosti. Manje kompleksan, ali svakako aktuelan i kompletnom poslovanju MSP neophodna je asw:webshop, koji je početkom godine implementiran za kompaniju Huawei. Konkretan webshop u realnom vremenu komunicira sa magacinom i generiše automatske otpremnice čime je značajno unapređen celokupan prodajni proces.
  U ovom slučaju, konkretno unapređenje na kome se radi ogledaće se u primeni AI sistema za preporuku krajnjim korisnicima.

  • Na koji način uspevate da održite kulturu inovacija unutar vaše kompanije?

  Inovacije su sastavni deo planiranja. Menadžment kompanije zajedno sa ključnim zaposlenima je kontinuirano svestan spomenutih postulata i angažovan na istraživanju trendova u cilju održanja konkurentnosti i regionalne liderske pozicije u proizvodnji softverskih proizvoda. Uporedo sa aktivnostima unutar kompanije imamo i aktivnu saradnju sa vodećim fakultetima čiji je epilog ne samo u akviziciji novih kvalitetnih kadrova, nego i plasiranju novih ideja i trendova prisutnih u akademskim okvirima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE