Mala kompanija koju su investitori ISMEVALI sada je na vratima POSLOVNOG RAJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mala kompanija koju su investitori ISMEVALI sada je na vratima POSLOVNOG RAJA

  Biotehnološka kompanija koja za 33 godine postojanja nije uspela da lansira na tržište nijedan lek ili vakcinu i koja je do pre godinu dana bila na rubu propasti, našla se pred vratima „poslovnog raja“ – skorašnjeg regulatornog odobrenja vakcine protiv koronavirusa.

  Kako piše Financial Times, američkom Novavaxu, osnovanom još 1987. godine, početkom prošle godine pretilo je brisanje deonica s tehnološke berze Nasdaq.

  Pritisnut dugovima, Novavax je bio jedna od omiljenih meta investitora koji se klade na pad cene pojedine deonice. Prema podacima kompanije S3 Analytics, u januaru prošle godine trećina deonica kompanije bila je uložena u „kratku prodaju“.

  Krenuo među prvima

  Novavax je još krajem januara 2020. objavio da započinje razvoj vakcine protiv COVID-19, skoro dva meseca pre nego što je američka vlada odlučila da sufinansira razvoj u farmaceutskim kompanijama.

  Kompanija Citron Research, specijalizovana za ulaganja u kratku prodaju, tada je objavila da ne veruje da će Novavaxovi napori uroditi plodom, imajući u vidu dosadašnje skromne rezultate.

  Ipak, Novavax je ipak uspeo. Britanski regulator uskoro će odobriti vakcinu, a nakon toga verovatno sledi i odobrenje američkog regulatora. Klinička ispitivanja pokazala su da je Novavaxova vakcina 89 posto efikasna, nešto manje nego Fajzerova.

  Međutim, dok Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa, Novavaxova se najmanje 24 časa može čuvati na sobnoj temperaturi.

  „Ovo je priča o Pepeljuzi. Mala kompanija koja je bila na rubu zatvaranja ipak je mogla da učestvuje u trci razvoja vakcina s velikim igračima“, ističe Stacey Schultz-Cherry, doktorka za zarazne bolesti u  bolnici St. Jude.Doduše,

  „Pepeljuga“ dobila značajnu podršku

  Američka vlada plasirala je Novavaxu 1,6 milijardi dolara, a Covax, program Svetske zdravstvene organizacije za snadbevanje vakcinom zemalja u razvoju – unapred je naručio 1,1 milijardu doza. Zaokret u poslovanju prepoznali su i investitori.

  Od početka 2020. vrednost akcija skočila je 4.900 odsto, a kompanija je prikupila u dokapitalizaciji 250 miliona dolara.

  „Investitori koji se klade na pad nisu moji prijatelji, nikad. Volim da ih razočaram“, izjavio je Stanley Erck, izvršni direktor Novavaxa.

  Zahvaljujući vakcini, Novavax finansijski konačno dolazi do vazduha. Dok je 2019. ostvario tek 18,6 miliona dolara prihoda, ove godine bi mogao da zabeleži i više od pet milijardi dolara. Krajem 2021. započeće razvoj vakcine koje deluje protiv COVID-19 i gripa u jednoj dozi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE