Aramko "preskočio" dva BILIONA dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aramko “preskočio” dva BILIONA dolara

  Akcije naftne i gasne kompanije Saudi aramko nastavile su sa rastom danas, njenog drugog dana na berzi, a vrednost firme prešla je 2.000 milijardi dolara, što je čini najvrednijom kompanijom na svetu.

  Tri sata pre zatvaranja trgovanja, vrednost akcije te kompanije iz Saudijske Arabije dostigla je 38,6 saudijskih rijala, odnosno 10,29 dolara.

  Saudi aramko je prodao 1,5 odsto akcija uglavnom saudijskim investitorima i lokalnim saudijskim i fondovima iz Persijskog zaliva.

  Sa dobicima u prva dva dana na berzi, Saudi aramko je ubedljivo ispred najvećih svetskih firmi, uključujući američki Epl, drugu po veličini kompaniju na svetu, čija je vrednost 1.190 milijardi dolara.

  Saudi aramko ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijske Arabije. Kompanija je osnovana 1933. godine, a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnica 1980. godine.

  Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da novac od prodaje tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mesta za milione mladih Saudijaca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE