Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AP o Linglongu: STRAŠNI uslovi „u senci“ STRATEŠKOG partnerstva (FOTO)

  Agencija Asošiejted pres (AP) objavila je reportažu o teškim uslovima života vijetnamskih radnika na gradilištu kineske kompanije Linglong kod Zrenjanina navodeći da, dok srpski i kineski zvaničnici projekat smatraju pokazateljem „strateškog partnerstva“ dve zemlje, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi radnici mogli biti žrtve trgovine ljudima ili čak ropstva.

  „Svedoci smo kršenja ljudskih prava jer Vijetnamci (radnici) rade u strašnim uslovima“, rekao je za AP Mišo Živanov aktivista nevladine organizacije Zrenjaninska akcija. On je ispričao da su kineski poslodavci radnicima uzeli pasoše i lična dokumenta i da su primili samo jednu platu iako su tu od maja.

  Radnici spavaju na krevetima na sprat bez dušeka, u barakama bez grejanja i tople vode, navodi AP i dodaje sa su im rekli da nisu dobili nikakvu medicinsku negu čak ni kada su razvili simptome slične kovidu-19, kad su im menadžeri rekli da jednostavno ostanu u svojim sobama.

  Ngujen Van Tri, jedan od radnika, rekao je za AP da ništa nije ispunjeno od ugovora o radu koji je potpisao u Vijetnamu pre nego što je krenuo na dug put u Srbiju. U sandalama i drhteći na hladnoći, ispričao je da je oko 100 njegovih kolega radnika koji žive u istim barakama stupilo u štrajk u znak protesta i da su neki od njih zbog toga dobili otkaz.

  Agencija navodi da od kineske kompanije nisu dobili traženi komentar, ali da je Linglong za srpske medije demantovao da je kompanija odgovorna za radnike, okrivljujući za njihovu situaciju podizvođače i agencije za zapošljavanje u Vijetnamu.

  Rečeno je da kompanija uopšte nije zapošljavala vijetnamske radnike i obećano je da će im vratiti dokumente za koje je rečeno da su uzeti da bi se pečatirale radne i boravišne dozvole. Kompanija je negirala da vijetnamski radnici žive u lošim uslovima i saopštila da su im mesečne plate isplaćene u skladu sa brojem radnih sati, navodi AP.

  Agencija navodi i da je „Srbija pod vođstvom populista ključna tačka za kinesku ekspanziju i investicionu politiku u Evropi“ i da „kineske kompanije drže u strogoj tajnosti svoje projekte dok izveštaji govore da krše zakone protiv zagađenja i radne propise“ u Srbiji.

  Kineske banke odobrile su Srbiji milijarde dolara kredita za finansiranje kineskih kompanija koje grade autoputeve, železnice i fabrike i zapošljavaju sopstvene građevinske radnike, navodi AP.

  Agencija dodaje da to nije prvi put da organizacije za ljudska prava ukazuju na moguća kršenja prava radnika i navodi kao primer prava kineskih rudara u rudniku bakra u istočnoj Srbiji.

  U reportaži sa gradilišta Linglonga AP piše i da su se posle višednevnog ćutanja srpski zvaničnici izjasnili protiv „nehumanih“ uslova na gradilištu, ali i požurili da umanje odgovornost Kine za težak položaj radnika.

  Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da „ne bi isključila da napad na fabriku Linglong organizuju oni koji su protiv kineskih investicija u Srbiji“, aludirajući na česte kritike sa Zapada da tamošnji kineski projekti nisu transparentni, da su ekološki upitni i da ih je Peking osmislio da širi svoj politički uticaj u Evropi.

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je inspekcija rada poslata na gradilište Linglonga, ali je bio otvoren u vezi s očekivanim ishodom eventualnih nalaza. „Šta hoće? Hoće li da uništimo investiciju od 900 miliona dolara?“, upitao je Vučić, podseća AP.

  Internacionala radnika uputila HITAN ZAHTEV Ani Brnabić

  Generalni sekretar Internacionale radnika građevinarstva i drvne industrije (BWI) Ambet Juson uputio je otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i zatražio hitnu akciju u vezi sa kršenjem prava radnika na gradilištu fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu.

  „Užasnuti smo saznanjem da je uprava kineskA kompanije ozbiljno prekršila osnovna prava radnika u Srbiji. Oko 500 vijetnamskih radnika je smešteno u neprihvatljivim uslovima koji su ispod standarda, bez adekvatnih sanitarnih uslova u vreme pandemije. Izloženi su opasnim uslovima bezbednosti i zdravlja“, naveo je Juson u otvorenom pismu.

  Gradonačelniku Zrenjanina NAJBITNIJE da Linglong zaposli 1.200 ljudi

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE