Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AP: LAVINA Rusa u Srbiji, hoće da se VAKCINIŠU

  Stotine državljana Rusije dolazi u Srbiju poslednjih nedelja da dobije antikovid vakcine odobrene na Zapadu pošto međunarodne zdravstvene vlasti još nisu odobrile ruski Sputnjik V, piše agencija AP.

  Kako navodi AP Srbija koja nije članica EU, zgodan je izbor Rusima za vakcinisanje zato što mogu da uđu u savenzičku balkansku zemlju bez viza i zato što ona nudi širok izbor vakcina zapadne proizvodnje.

  Organizovana putovanja Rusa su u porastu i Rusi se mogu primetiti u glavnom gradu Beogradu u hotelima, restoranima, barovima i klinikama za vakcinisanje.

  „Primili smo Fajzer vakcinu zato što želimo da putujemo po svetu“, rekla je Nadežda Pavlova (54) posle primanja vakcine prošlog vikenda u velikom centru za vakcinaciju u Beogradu.

  Ture za vakcinacije za Ruse koji žele da dobiju vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, pojavile su se na tržištu sredinom septembra prema ruskom Udruženju turoperatera, navodi AP.

  Izvršna direktorka organizacije kaže da se cene kreću od 300 do 700 dolara zavisno od toga šta je uključeno.

  AP podseća da je ruska vakcina Sputnjik V bila hvaljena kao prva registrovana antikovid vakcina i pojavila se u avgustu 2020. i odobrena je u oko 70 zemalja uključujući i Srbiju. Međutim Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je proces razmatranja još u toku, a Sputnjik V takođe čeka odobrenje u Evropskoj agenciji za lekove.

  To dugo čekanje frustriralo je mnoge Ruse. „Ljudi ne žele da čekaju, potrebna im je mogućnost da odu u Evropu iz različitih ličnih razloga“, rekla je portparolka turističke agencije Ruski Ekspres u Moskvi Ana Filatovska.

  U Srbiji vakcinisano 160.000 stranaca

  Srbija, podseća AP, takođe pravoslavna i slovenska zemlja nudi Fajzer, Astrazeneka i kinesku Sinofarm vakcinu. Zbog tražnje ruske turističke agencije sada takođe nude ture za Hrvatsku gde turisti mogu da dobiju vakcinu Džonson i Džonson koja se daje u samo jednoj dozi, i za koju ne moraju da se vraćaju po drugu dozu.

  „Za Srbiju tražnja raste kao lavina. Izgleda kao da naša kompanija ovih dana samo prodaje ture za Srbiju“, rekla je Filatovska.

  Srbija je uvela mogućnost vakcinacije stranaca u avgustu kada je vakcinacija u zemlji usporila i dostigla oko 50 odsto odrasle populacije.

  Prema dosadašnjim podacima vlade Srbije, gotovo 160.000 stranih državljana vakcinisano je u zemlji, ali nepoznato je koliko njih su Rusi.

  Od kada su ture za vakcinaciju postale tako popularne pre oko mesec dana dale su dobrodošao posao turoperaterima u Srbiji pogođenoj pandemijom i već slabom ekonomijom.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE