Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ANTIKOVID JAKNA: Odbija vodu, vetar, bakterije i viruse (FOTO)

  Gotovo svi ljudi na svetu upoznati su sa tim da nas maska može zaštiti od virusa. Ali, može li nas zaštiti i neki odevni predmet, poput jakne? Odgovor bi mogao biti da – naročito ako je napravljena od bakra, hemijskog elementa koji dokazano ubija čestice virusa gripa i bakterija poput Ešerihije koli.

  Jakna „Bojevi metak“, inovativni odevni predmet koji je nedavno ponudila kompanija „Volebak“, možda najavljuje kako će izgledati odeća budućnosti.

  Oko 65 odsto materijala od koje je izrađena jakna koju je kompanija „Volebak“ nazvala „Bojevi metak“ čine mikroskopska bakarna vlakna, koja bi, ukoliko se povežu u jednu nit, bila duga 11 kilometara.

  Iako ova bakarna jakna po ceni od 1.095 dolara, nije testirana, niti je bila namenjena za odbranu od koronavirusa, suosnivač kompanije „Volebak“, Stev Tajdbal se nada da će bar da posluži kao inspiracija za dan kada će veći deo naše odeće biti napravljen od materijala koji će da nas štiti od virusa.

  „Volebak“ se opredelio za bakar zbog njegovih antimikrobnih svojstava, jer on uništava širok spektar štetnih mikroba.

  Kompanija jaknu „Bojevi metak“ zamišlja kao prvi korak u razvoju antimikrobne odeće i napravili su jaknu kako bi pokazali koji se sve materijali mogu koristiti za izradu odeće.

  „Dakle, zaista smo još uvek u prvoj fazi, koja dokazuje održivost izrade odeće gotovo u potpunosti od bakra“, dodaje Tajdbal. „U drugoj fazi ćemo testirati koje sve prednosti daje ovaj materijal“.

  Osećaj kao da ste u običnoj jakni

  Napraviti jaknu od bakra bio je veliki izazov, jer se metal retko koristi u ovim količinama pri izradi odeće. Kako bi se bakar obradio i pretvorio u tkaninu, u „Volebaku“ su bakarnu žicu obložili vodonepropusnom i prozračnom membranom. 

  „Postoji više razloga zašto se metal ne koristi za izradu odeće. To je zaista skup materijal i vrlo je izazovno raditi sa njim, a i ne postoji lanac snabevanja“, napominje Tajdbl.

  Iako je jakna, koji je dostupna u crnoj i srebrnoj boji, napravljen od metala, iz kompanije uveravaju da osećaj prilikom nošenja nije kao da ste u oklopu, već kao u običnoj jakni.

  Na dodir nikada ne biste mogli da pogodite da je jakna napravljena od metala. Samo pod mikroskopom mogu da se vide bakarne niti koje prolaze kroz materijal“, naglašava Tajdbal.

  Jakna je meka, savitljiva, vodonepropusna i vetroodbojna, a prozračna. Poseduje meku postavu oko vrata i u džepovima i idealna je kao svakodnevna odevna kombinacija, a buduća istraživanja će dokazati da li nas može zaštititi i od koronavirusa.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE