Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ani Brnabić stiglo pismo iz Brisela: Povucite takse na uvoz mleka

  Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, stoji u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

  EK poslala je pismo premijerki Srbije u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih meseci, uključujući nedavno uvedene prelevmane – uvozne takse – na mleko i mlečne proizvode.

  Srbija, naime, nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana, te Evropska komisija poziva da se ove restriktivne mere – povuku.

  „Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje“, potvrđeno je u Evropskoj komisiji za N1.

  U pismu se Srbija poziva da uvedene mere povuče i ukazuje se da su neopravdano uvedene nove trgovinske restrikcije kršenje uslova iz Uredbe 1215/2009 i izmenjene Uredbe 2020/2172

  Nezadovoljna Evropa, ali i proizvođači mleka

  Vlada Srbije je 17. februara usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvoznih taksi) od 15 dinara po litri mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva. Miinistarka poljoprivrede, šumarstva i voprivrede Jelena Tanasković je naglasila da se ovom odlukom želi „stabilizovati stanje i zaustavi pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštititi srpski proizvođač“.

  Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagovali pozitivno kada je reč o mleku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

  Proizvođači mleka nastavljaju proteste, pa su u petak 10. marta blokirali na dva sata Šabački most, zahtevajući da se premije za mleko podignu na 20 dinara, da se subvencije povećaju na 40.000 dinara po grlu, da se uvedu prelevmani na uvoz gotovih mlečnih proizvoda i da se utvrdi garantovana otkupna cena mleka.

  Mlekarima „za SPAS potrebna zagarantovana CENA MLEKA“, Ministarstvo ćuti

   

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE