Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  mleka

  Mlekarima „za SPAS potrebna zagarantovana CENA MLEKA“, Ministarstvo ćuti

  Mlekari su u poslednjih nekoliko nedelja u fokusu javnosti zbog protesta usled nepovoljne situacije sa kojom se suočavaju trenutno. Naime, kako su najavili za sutra, proizvođači mleka blokiraće most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru proizvodnje

  Kako je za BIZLife objasnio samo jedan od mnogih nezadovoljnih proizvođača mleka u Srbiji, Predrag Veljković, trenutno im je „ključno“ da dobiju minimalnu zagarantovanu cenu mleka.

  „Jedino minimalna zagarantovana cena mleka u vrednosti od najmanje od 70 dinara u ovom trenutku može da nas spasi, to je osnov i jedino to može da nam da nadu“, rekao je je Veljković za BIZLife.

  On ističe da je trenutno potpuni javašluk i to objašnjava ovako:

  „Sada trenutno nema zagarantovane cene mleka. Imate proizvođače koji prodaju mleko za 35 dinara, a imate neke proizvođače koji su jači i koji mleko prodaju za 78, 79 dinara po litru. Čak imate da ista mlekara jednom čoveku plaća 35 dinara, a drugom plaća 75 dinara. Potpuni javašluk“.

  Ministratsvo poljoprivrede o ovome, reklo bi se po nezadovoljstvu proizvođača mleka, ne brine mnogo. Odgovore na pitanja na ovu temu nismo dobili ni 9 dana nakon što smo kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede.

  mleka

  Unsplash

  Podsetimo, situacija sa kojom se suočavaju proizvođači mleka u poslednjih nekoliko meseci je, prema navodima mnogih udruženja, veoma nepovoljna. Nakon što im je Ministarstvo poljoprivrede nakon nekoliko protesta, kako su tada komunicirali iz resornog ministarstva „podiglo premiju sa 10 na 15 dinara“, to im nije pomoglo, s obzirom da je, kako nam Veljković objašnjava, premija i bila tolika prošle godine, ali su je smanjali. To znači da je ona sada samo vraćena.

  „Premija je samo VRAĆENA, a i ne znači nam ništa“

  Međutim, naš sagovornik kaže da im ova premije ne znači ništa, posebno jer je ona praktično otišla za jedan dan zbog obaranja cene mleka.

  „Nama premija ta koja je samo VRAĆENA ništa ne znači, jer nam mlekare obaraju cene gotovo svakodnevno. Mi smo tu premiju u jednom danu izgubili. Poenta cele priče je zagarantovana cena mleka, jer oni su sa uvozom uništili celo tržište, pošto je bilo nekontrolisanog uvoza“, kaže Veljković za naš portal.

  mleka

  Unsplash

  Kako dodaje, iako su oni tražili da premija na mleko bude 20 dinara, subvencije na grlo krave 40.000, dobili su „vraćenu premiju“ od 15 dinara i subvenciju za kravu od 30.000 dinara.

  Samo usmeno obećanje

  Ono što takođe ističe je da čak ni ova premija nije ušla ni u jedan zapisnik, uredbu ili pravilnik, već se sve oslanja samo na reč.

  Na pitanje šta su dobili od Ministarstva, Veljković ističe da su dobili samo preporučenu cenu.

  „Mi od ministarke (Jelene Tanasković) stalno tražimo zagarantovanu cenu, ona nama kaže da ne može zagarantovana cena, može preporučena. Ta preporučena cena nije obavezujuća za mlekaru, i ništa nam ne znači. Ona procenjuje da bi ta preporučena cena iznosila 63 do 65 dinara. Ali to je prepoučena cena. Zadnje što je izjavila je da će nakon što bude prošao kvartal od 3 meseca kada Ministartvo bude isplatilo tu premiju, ona tražiti da mlekare budu obavezne da ostave cenu mleka koja je bila na otkupu. Ali ni u jednom trenutku ne kaže šta će biti kad ona na terenu bude videla cenu mleka, pa kad ti vidiš da je ta ista mlekara nekome platila 30 dinara, a nekom drugom 70 dinara… Ne postoji mogućnost da ona natera sad tu mlekaru da ona da istu cenu svima“, objašnjava naš sagovornik.

  mleka

  Unsplash

  Rupe u „obećanju“

  Ono što još muči proizvođače mleka je što ove uvedene zaštitne takse na mleko zapravo ne važe u zemljama CEFTE, pa tako neke mlekare u BiH mogu nesmetano da uvoze mleko iz Poljske u Bosnu, pa iz Bosne ovde, i „onda ništa nismo uradili, kao da premije nisu ni uvodili“.

  Kada su iz udruženja mlekara bili na sastancima sa Ministarstvom, rečeno im je, kako nam objašnjava Veljković koji ističe da sam nije bio, ali da jesu predstavnici udruženja čiji je on član, da je svima u ovom lancu teško, da se svi bore, ali da je „njima kao proizvođačima najlakše“. Ovo apsolutno nije istina, ističe naš sagovornik.

  „Nikad nije bilo dobro, ali sad je baš teško jer imamo dve sušne godine, mnogi su bez hrane, na sve to imamo cene koncetrata koje nisu pale mnogo, nego nešto simbolično, dinar dva po kg. Imamo dizel gorivo najskuplje u evropi, subvencije su nam najmanje“, žali se Veljković.

  Sve manji broj proizvođača

  Zbog svega ovoga, očekivano, opao je i broj onih koji žele da se bave proizvodnjom mleka.

  Kako pokazuju zvanični podaci, devedesetih godina u Srbiji je bilo oko milion grla krava. Pre deset godina je taj broj bio od 700-800.000, a danas je svega 223.000 grla krava.

  „Od novembra nam je strašno, a od januara katastrofa. I ko će onda da se bavi proizvodnjom mleka?“, pita se Veljković.

  Naš sagovornik, koji je i sam mali proizvođač mleka iz okoline Kraljeva, smatra da, da nije bilo svih protesta do sada, ne bi se čak ni razmatrala ni premija od 15 dinara, a ne nešto više.

  mleka

  Unsplash

  „Sad čekamo dalji pad cene mleka, pa će do protesta neminovno doći“, najavio je Veljković kad smo tokom prošle nedleje razgovarali s njim.

  Sudeći po najavi nogo protesta koji će biti održan sutra, reklo bi se da je cena mleka dodatno pala, te da su domaći mlekari još ugroženiji nego kada smo razgovarali sa Veljkovićem. Kakav će odgovor Ministarstva poljoprivrede biti, i da li će ga uopšte biti, ostaje da vidimo.

  Protest sutra jer „nikad nije bio veći haos u sektoru proizvodnje mleka“

  Predsednik udruženja Dejan Trajković koji je najavio protest za sutra rekao je za Betu da je neposredan povod za sutrašnji protest kašnjenje mlekara s isplatom otkupljenog mleka oko mesec dana s obrazloženjem da su im magacini puni tog proizvoda.

  „Nikad nije bio veći haos u sektoru proizvodnje mleka. Separatne mere zaštite od uvoza mleka i sira po damping cenama iz EU, koje su nedavno uvedene, nisu dale nikakve rezultate i na to smo upozorili odmah po njihovom donošenju. Ne možemo da shvatimo da država toliko ne razume problem sa proizvodnjom mleka“, rekao je Trajković, koji ima farmu krava kod Pančeva.

  Dodao je da je prelevman (zaštitna taksa) na uvoz kačkavalja iz EU od 30 dinara po kilogramu „nikakva zaštita“ i da mora da bude bar 350 dinara po kilogramu, da mora da se donese celokupan paket zaštite, a ne kao sada kada su za uvoz mleka i sira ostale otvorene granice ka Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

  Izvor: BIZLife/JJ

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE