Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Angela Merkel RAZREŠENA dužnosti

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je i formalno, u skladu sa zakonom, razrešena dužnosti, ali će ostati na čelu vlade u tehničkom mandatu do izbora nove.

  Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je posle konstitutivne sednice Bundestaga, kojoj su prisustvovali i kancelarka sa članovima vlade, u dvorcu Belvi uručio povelje o razrešenju s dužnosti.

  Prema članu 69 Ustava Nemačke, mandat saveznog kancelara odnosno ministara prestaje s konstituisanjem novog saziva Bundestaga.

  Međutim, s obzirom na to da Bundestag još nije izabrao novu vladu, Štajnmajer je od Angele Merkel zatražio da obavlja dužnost sve do imenovanja njenog naslednika. Vlada ostaje na dužnosti, ali kao tehnička.

  Pošto je dobila razrešenje, Merkelova se odmah vratila na svoje mesto. Štajnmajer ju je pozvao nazad kako bi se fotografisali.

  Predsednik je zahvalio Merkelovoj na 16 godina provedenih na čelu vlade tokom kojih je, kako je dodao, doprinela da Nemačka stekne poštovanje u Evropi i svetu.

  Angela Merkel je prvi put posle 16 godina sedela na tribini za goste. Prvi put od 1990. godine Merkelova nije više poslanica.

  Teoretski ona je imala mogućnost da, kao članica aktuelne vlade, sedi na mestu predviđenom za izvršnu vlast u plenarnoj sali, ali se od toga u Nemačkoj prema tradiciji odustaje.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE